LIGE NU:

Bandepoliti i Aalborg

Politikere foreslår, at der oprettes særlige politienheder i bl.a. Aalborg, som skal have til have opgave, at bekæmpe byens bandekriminalitet.

Kamp mod bander
Det skal være slut med skyderier i gaderne og hårde opgør mellem rocker- og indvandrerbander, skriver Politiken mandag.

Særlig politienhed
Et bredt politisk flertal bakker op om et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil oprette særlige politienheder i store byer som København, Århus, Odense og Aalborg; politienheder, der udelukkende skal have til opgave at bekæmpe bandekriminalitet.

- Banderne skal rives op med rode, og derfor er det vigtigt, at politiet hele tiden er over dem, siger partiets næstformand Peter Skaarup, som også er formand for Folketingets Retsudvalg, til Politiken.

- Hidtil har politiet haft svært ved at komme efter banderne på grund af knappe ressourcer. Derfor har politiet brug for et rygstød, og der bør oprettes særlige bandeenheder i alle de politikredse, hvor der er behov for det, siger Skaarup videre til Politiken.

I de fire største byer
Han skønner, at behovet primært vil være i de politikredse, der rummer de største byer i Danmark.
Dansk Folkeparti har allerede foreslået, at der afsættes 300 millioner kroner ekstra til retsområdet på den kommende finanslov. Partiet mener, at nogle af disse penge skal bruges på det nye, særlige bandepoliti.

Politisk opbakning
På Christiansborg er regeringspartierne, de radikale, Socialdemokraterne og SF med på at skærpe indsatsen mod bandekriminaliteten med særlige enheder i politiet.

- Vi er oppe imod en kriminalitetsform, som kræver et vedholdende fokus. Så det er vi meget indstillet på at diskutere, lyder det fra Venstres retspolitiske ordfører Kim Andersen over for Politiken.

København er positiv
I København understreger chefpolitiinspektør Per Larsen, at Københavns Politi allerede har en afdeling for organiseret kriminalitet, som tager sig af bandekriminalitet. Men spørgsmålet er, om den struktur holder i længden.
- Med den massive indsats, vi laver på gaderne nu, kan jeg godt begynde at spekulere på, om vi har ressourcer nok i det lange løb, siger Per Larsen til Politiken.

Århus er skeptisk
Derimod er politidirektør i Østjyllands Politi, Jørgen Illum, skeptisk.

- Jeg tror ikke, det bliver fleksibelt nok, hvis man samler det hele i én afdeling. Det kan meget nemt gå hen og blive lidt for stift, hvis man hver gang man konstaterer et kriminalitetsfænomen, siger, at det skal man have en særlig afdeling til at tage sig af, siger Jørgen Illum.