LIGE NU:

Bankekspert frygter ikke prisstigninger for almindelige bankkunder

Selvom 2020 ikke bliver så godt, som bankerne havde forudset, går det ikke ud over de private bankkunder.

Både Spar Nord og Nordjyske Bank har netop præsenteret halvårsregnskaber, der naturligvis er påvirkede at corona-situationen. I begge halvårsregnskaber glæder bankerne sig over, at andet kvartal ikke viser sig at blive nær så slemt, som et dystert første kvartal ellers gav anledning til at frygte. Spar Nord ender med et overskud på 255 millioner kroner for første halvår, mens Nordjyske Bank ender på et resutat før skat på 481 millioner kroner.    

quote Det er bedre at være forsigtig, for den forsigtige kan altid bagefter begynde at bruge.

Lars Krull, Bankekspert, AAU

- Først og fremmest skal vi glæde os over, at det ser bedre ud end forventet og frygtet, og det skyldes, at man i første kvartal var meget tilbageholdende og ikke gik med på, at den positive udvikling bare skulle fortsætte. Man tog nogle nedskrivninger, man tog noget forsigtighed på sig. Det er bedre at være forsigtig, for den forsigtige kan altid bagefter begynde at bruge, og den forsigtighed var i virkeligheden lidt for forsigtig, siger Lars Krull, der er bankekspert ved Aalborg Universitet.

Først og fremmest skal vi glæde os over, at det ser bedre ud end forventet og frygtet, og det skyldes, at man i første kvartal var meget tilbageholdende og ikke gik med på, at den positive udvikling bare skulle fortsætte, lyder det blandt andet fra Lars Krull, der er bankekspert ved Aalborg Universitet.

Ifølge Lars Krull skyldes det – krisen taget i betragtning – overraskende positive halvårskvartal, at der i løbet at de seneste måneder er kommet nogenlunde styr på håndteringen af coronavirus, og at der inden for en økonomisk set overskuelig fremtid forventes en løsning.

- Så kan vi selvfølgelig også på den korte bane glæde os over, at der bliver solgt flere boliger, og at folk har brugt flere penge herhjemme, men det er kun afledte effekter, siger han.

 

 

Hos både Nordjyske Bank og Spar Nord afventer de i spænding, hvad det kommer til at betyde for årsregnskaberne, når hjælpepakkerne udløber, og begge steder forudser de, at det kan komme til at koste konkurser og fyringer hos erhvervskunder. Sikkert er det også, at 2020 ikke bliver det gode bankår, de havde håbet ved årets begyndelse, men Lars Krull frygter ikke, at det kan betyde ekstra bankudgifter for den almindelige privatkunde.

- En bank og en virksomhed vil ikke tage mere, end det er rimeligt. Er der så nogen, der har tabt ekstra meget, så nytter det ikke noget, at de straffer deres kunder, for dem, det så er gået godt for, hæver ikke deres priser, og det er penge, man handler med, en helt generisk ydelse, og dem køber vi i et konkurrencefrit marked, hvor oplysningerne flyder frit, siger Lars Krull.