Banker vil have billede af dig

Ved årsskiftet udløb pengeinstitutternes frist for at indhente legitimation af deres kunder. Men det halter bagefter for de nordjyske banker og sparekasser, der kan se frem til påbud fra Finanstilsynet.

Der skal styr på de danske bankkunder, så hvidvask af penge kan forhindres. Derfor har en lovændring medført, at alle danske pengeinstitutter skal have en kopi af deres kunders pas, kørekort eller sygesikringsbevis.

Pengeinstitutterne har haft to et halvt år til at indsamle legitimationen fra deres kunder, men selv om fristen udløb ved årsskiftet er det snarere undtagelsen end reglen, at de nordjyske pengeinstitutter har styr på papirerne.

- Vi har haft andre prioriteter og har derfor ikke fået indsamlet kopierne endnu, men det skal vi i gang med, siger direktør for Nordjyske Bank, Jens Ole Jensen til TV2/NORD.

Finanstilsynet, der fører tilsyn med pengeinstitutterne, laver ikke en decideret kontrolaktion over for bankerne, selv om man erkender, at to et halvt år burde være nok for at få kopierne i hus.

- Vi kan skride ind med et påbud over for bankerne og bede dem bringe orden i sagerne, og hvis påbuddet ikke bliver overholdt, kan det ende med en politianmeldelse, siger kontorchef i Finanstilsynet Stig Nielsen.

Han vil ikke give noget klart bud på, hvor lang tid bankerne får til at overholde et eventuelt påbud, men fremhæver, at der vil blive skelet til, at man i forvejen har haft to et halvt år til rådighed.

I Sparekassen Himmerland er man lige nu i gang med at sende breve ud, men underdirektør Lars Thomsen mener ikke, man kunne have gjort det hurtigere, hvis man skulle opfylde Finanstilsynets krav.

Spar Nord sender i øjeblikket ud til 90.000 privat og erhvervskunder.

Her mener kommunikationsdirektør Ole Madsen, at man har gjort det de kunne.

- Det er et relativt stort apparat, vi skal i gang med, siger han.