Bankfolk stikker til Finanstilsynet

Forsvarerne for fem bankfolk fra EBH-Bank og Sparekassen Himmerland forsøger at rokke ved tilsyns troværdighed.

Finanstilsynet fik onsdag adskillige stik i straffesagen om påstået kursmanipulation med Sparekassen Himmerlands aktier.

I Retten i Hjørring gik forsvarerne for de tidligere direktører i sparekassen og i Ebh Bank og tre ansatte hårdt til en medarbejder i Finanstilsynet, da det blev deres tur til at stille spørgsmål.

Vidnet arbejder i tilsynets børskontor og har været med til at udfærdige anmeldelsen til Bagmandspolitiet mod de tidligere direktører Svend Jørgensen og Finn Strier Poulsen.

Blandt andet borede sparekassens forsvarer, advokat Hanne Rahbæk i, hvordan Finanstilsynet er nået frem til en anbefaling om bødestørrelser for kursmanipulation.

- Er det sådan her, spurgte advokaten og holdt en pegefinger op i luften, som når man skal bestemme vindens retning.

Under afhøringen talte hun desuden om Finanstilsynets "matematiske jonglering", og også en anden forsvarer, Jakob Arrevad, forsøgte at rokke ved kvaliteten af tilsynets materiale om en række børshandler til cirka 8,7 millioner kroner i 2008.

Finanstilsynet har kortlagt bevægelserne på markedet i cirka otte uger og har forsøgt sig med en pædagogisk metode.

- Når I laver sådan et farvelagt skema, så er det ensidigt og medtager ikke andre synsvinkler, spurgte og konkluderede advokat Arrevad.

Til sidst måtte retsformanden bremse advokaterne i deres tilbøjelighed til at diskutere med vidnet.

Retssagen trak onsdag ud på grund af en del forvirring om et andet punkt i anklagen - påstanden om, at sparekassen ved at handle med sig selv pressede kursen fem point i vejret.

Torsdag kommer anklagere og forsvarere med deres afsluttende indlæg til retten. De tiltalte risikerer fængsel, hvis de findes skyldige.

/ritzau/