LIGE NU:

Beredskabet sukker efter flere deltidsbrandmænd

Det er en stor udfordring for Falck i Nordjylland at rekruttere deltidsbrandmænd.

Når alarmen går ved beredskabet, er det altafgørende, at brandmændene lynhurtigt kan køre afsted. Ifølge loven skal brandbilen nemlig forlade den lokale station max fem minutter efter, alarmen er gået.

Det kan give udfordringer, for det kræver, at der er tilknyttet lokale deltidsbrandmænd, som kan smide alt, hvad de har i hænderne på deres civile job og suse hen på brandstationen.

I Farsø har Flemming Nielsen været deltidsbrandmand siden 1982. Hans kolleger på Farmas er parate til at hjælpe, når han bliver kaldt ud til ildebrand. Indtil videre er det sket 52 gange i 2017.

- Alle er klar til at tage over. Hvis jeg skulle være kommet på cykel en dag, kommer der også en bilnøgle flyvende gennem luften, så jeg kan komme afsted, siger Flemming Nielsen.

Farmas har længe haft deltidsbrandmænd ansat.

- Vi har alle sammen et fælles ansvar for at bidrage til lokalsamfundet. Hvis ikke der var nogen, der ville bidrage, havde vi ikke et brandkorps, der kunne træde til, når det går galt, siger Ole Rosengreen, der er fjerde generation ved Farmas.

DET KRÆVER DET AT VÆRE DELTIDSBRANDMAND

Ved den lokale brandstation, der ligger to kilometer væk, kan områdeleder Tommy Sørensen godt forstå, at det ikke er alle virksomheder, der er lige så åbne overfor at have ansatte, der uden varsel forlader jobbet midt i en arbejdsopgave.

- Skal jeg være ærlig, forstår jeg godt. Man har produktioner og konkurrence og skal levere ting til tiden, siger han.

Hos Farmas mener de dog, at man selv kan drage nytte af at have deltidsbrandmænd. De ved for eksempel, at Flemming Nielsen nok skal være på pletten med brandslukkeren, hvis en maskine står i flammer.

Flemming Nielsen håber, at flere vil overveje at åbne op for deltidsbrandmænd.

- Det her er en samfundsopgave. Hvis ikke vi vil bidrage med folk – hvem skal så, spørger han.

HER SØGER DE DELTIDSBRANDMÆND

Alle opslagene fra de lokale stationer kan ses her.