Besat og befriet på to døgn

På Bangsbo Museum findes en af landets største samlinger om Danmark under Anden Verdenskrig. Museet holder åbent i forbindelse med arrangementet Stützpunkt Nord, som er en af Danmarks første Anden Verdenskrigs Memorials. Foto: Henriette Maj Pedersen

Hardy Jespersen er født i 1929 og oplevede som dreng besættelsestiden i Frederikshavn. Foto: Henriette Maj Pedersen

Foto: Henriette Maj Pedersen

Foto: Henriette Maj Pedersen

1 af 4

Stützpunkt Nord  er navnet på det store arrangement, som om få timer begynder i Frederikshavn.

Stütpunkt Nord en af Danmarks første Anden Verdenskrigs Memorials; og vil sætte publikum og Frederikshavn tilbage til besættelsen og befrielsen og markere Frederikshavns markante rolle som tysk forsvarsområde under besættelsen. 

Lørdag og søndag byder byen på rollespil, teatertrupper, sabotageaktioner, spektakulære veteranflyopvisninger, besættelses- og befrielsestropper, alsang og mindehøjtideligheder ved den næststørste gravplads for faldne i Anden Verdenskrig i Danmark ved Fladstrand Kirke. Ved dette arrangement deltager både officielle repræsentanter fra den engelske og den tyske ambassade i Danmark.  

Byens mange markante militære historiske installationer og anlæg, fra havnen til flådestationen og de store bunkersanlæg på Bangsbo Fort vil udgøre rammen om fortællingen om byens besættelse og befrielse på to døgn.

Nordjyllands Kystmuseum og Bangsbo Museum åbner nogle af de 80 befæstningsanlæg og bunkere, som udgør Bangsbo Fort - et af de største bunkersanlæg fra Anden Verdenskrig, for publikum med anvendelse af spritny teknologi, PDA-formidling og interaktive udstillinger.

Frederikshavn Kommunes borgmester Lars Møller (V) mener også, at rammerne er de bedst tænkelige, og tiden er moden til at prøve at fortælle historien om krigen på andre måder.

Frederikshavns historie er præget af flådens historie, Anden Verdenskrig, værfterne og de produktionsvirksomheder og servicefag, vi har haft tilknyttet. Med deltagelse af både engelske, svenske, norske og selvfølgelig tyske gæster og officielle repræsentanter har vi en unik lejlighed til at knytte nye forbindelser og venskaber, der kan skabe vores fremtid sammen, siger borgmester Lars Møller (Venstre), Frederikshavn.

Han mener, at rammerne er de bedst tænkelige, og tiden er moden til at prøve at fortælle historien om krigen på andre måder.

Stützpunkt Nord fokuserer på betydningen af fredelig sameksistens som udgangspunkt for landenes udvikling efter krigen. Derfor deltager både borgmester Lars Møller og den engelske og tyske militærattaché ved en mindehøjtidelighed for de mange faldne, som ligger begravet i Frederikshavn. Der vil der blive afholdt alsang i Plantagen nord for Frederikshavn by lørdag den 21. maj om aftenen, og man kan deltage i Algang rundt i Frederikshavn by, ledsaget af kyndige guider og kendere. 

Stützpunkt Nord er det største af sin art i Danmark og et resultat af Frederikshavn Kommunes nye kulturpolitiske satsning; "Karizma", der har fokus på at skabe nye oplevelser med brugeren, frivillige og foreningerne i centrum.

For yderligere oplysninger, se: http://dinoplevelse.blogspot.com/; www.stutzpunktnord.dk og www.kystmuseet.dk

Forsiden lige nu