03:11

2,7 millioner danskere er lige nu i beskæftigelse. Det er det højeste antal nogensinde. En tendens, som også smitter af på beskæftigelsen og erhvervslivet i Nordjylland

Beskæftigelsen slår rekord: 217.000 nordjyder er i arbejde

Beskæftigelsen har aldrig været højere i Nordjylland.

Det har aldrig været så nemt at finde job i Danmark, som det er lige nu. Beskæftigelsen er på sit højeste og er nu over niveauet inden finanskrisen ramte i 2007. 

Det kan også mærkes i Nordjylland. I 2013 var knap 204.000 nordjyder på arbejdsmarkedet, og fire år senere - i 2017 - var dét tal steget til knap 217.000.

Det er i sær inden for byggebranchen og industrien, at man kan mærke opsvinget. Hos Pandrup-virksomheden LBS Stål, der producerer ståldele til industrimaskiner, er antallet af medarbejdere fordoblet siden opstarten i november 2017, så de nu ni medarbejdere i alt.

- Det har været en vild tur, når det er gået så stærkt. Vi havde nok forestillet os, at vi skulle være de der fire mand - og så skære en plade her og en plade der - og kæmpe lidt for at komme i gang, siger direktør i LBS Staal, Lasse Have Nielsen.

Men sådan gik det langt fra. Kundekartoteket tæller lige nu cirka 60 kunder.

Ikke så konjukturfølsomt i Nordjylland

Selvom stigningen ikke er ligeså markant som for eksempel i hovedstaden, er det, ifølge Dansk Industri, slet ikke så mærkeligt.

- Nogle brancher er jo mere konjunkturafhængige end andre - blandt andet er vi stærke i Nordjylland på fødevareområdet - og fødevareområdet er jo et af de områder, hvor man ikke er så konjunkturfølsom, siger formand Dansk Industri Vendsyssel, Richard Fynbo.

Og selvom opsvinget i Nordjylland ikke er så stort som andre steder i landet, kan det faktisk være en fordel, mener Richard Fynbo.

- Den negative del af det er, at vi får knap så meget vækst, når det virkelig går fremad - modsat er det rigtig godt, at når der så er en krise, så bliver vi heller ikke nær så hårdt ramt.