LIGE NU:

Vådeskud gav Tommy tinnitus: Fire år senere venter han stadig på erstatning

Politiassistent Tommy Frank føler sig ladt i stikken i en arbejdsskadesag. Han lider af nedsat hørelse og tinnitus efter at en kollega ved et uheld affyrede sin tjenestepistol lige ved siden af hans øre.

Det hyler i øret nonstop. Politiassistent Tommy Frank beskriver sin tinnitus som lyden af en hyletone fra et prøvebillede på fjernsynet. Den lyd har han konstant i venstre øre, men han mærker det også dagligt i det højre øre.

- Det er sgu irriterende med den hylen der. Det er værst om natten, hvor det går ud over min søvn, forklarer politiassistent Tommy Frank.

Ulykken ved grænsen

Tommy Frank er politiassistent ved Nordjyllands Politi. Midt i flygtningekrisen i september 2016 bliver han udsendt til Padborg for at bevogte den dansk-tyske grænse. Da betjentene en dag lige før fyraften skal afsikre deres våben, kommer Tommy Franks makker ved et uheld til at affyre våbnet 20 centimeter fra Tommys øre. Tommy mærker med det samme, at den er gal med ørene, men han vil ikke ”pylre”, og tænker at det nok går væk igen. Men hyletonen forsvinder ikke, og i november 2016 anmelder Tommy Frank derfor arbejdsulykken til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor Nordjyllands Politi har den lovpligtige arbejdsskadeforsikring.

quote Det er sgu irriterende med den hylen der. Det er værst om natten, hvor det går ud over min søvn.

Tommy Frank, politiassistent, Nordjyllands Politi

- Der er sket et uheld, og det er en kollega, der bestemt ikke har gjort det med vilje, og jeg har fået nogle men. Så synes jeg det er retfærdigt, at når man har betalt til sådan en forsikring hele livet, så skal man også have den erstatning, man har krav på, siger Tommy Frank.

Efter et år og fem måneder anerkender Arbejdsmarkedets Erhvervssikring arbejdsskaden, men de mener kun Tommy Frank har en mengrad på otte procent. Tommy Frank klager til Ankestyrelsen, og de afgør at sagen skal gå om, fordi Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke har belyst den godt nok. Lovgivningen siger at arbejdsskadesager skal afgøres indenfor et år, men Tommy Franks sag har altså snart stået på i fire år.

- Jeg ved ikke om de har tabt sagen eller om den er blevet væk. Jeg føler, det er mærkeligt. Jeg kan jo også google gennemsnitlige sagsbehandlingstider, og så synes jeg det er mærkeligt, at en ikke særligt kompliceret sag skal trækkes i langdrag. Man føler sig jo ikke godt behandlet, siger Tommy Frank.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil ikke stille op til et interview. Vi kan derfor ikke få at vide hvorfor sagen er trukket ud eller hvornår de forventer en afgørelse.

Tommy venter på erstatning

Tommy Frank arbejder stadig fuld tid hos politiet, hvor han blandt andet kontrollerer færgepassagerer på havnen i Hirtshals. Han har ikke noget erhvervsevnetab, men hørenedsættelsen gør, at han godt kan have svært ved at høre, hvad færgepassagererne siger. Høreskaden fylder mest i privatlivet, hvor Tommy har svært ved at følge en samtale i forsamlinger.

Da sagen ikke er afsluttet, så har Tommy Frank heller ikke fået nogen erstatning hverken fra erhvervssikringen eller fra sin egen ulykkesforsikring der også afventer afgørelsen.

- Jeg vil da hundrede gange hellere slippe for den hylen i øret i stedet for at få en erstatning, så jeg kunne være med til fester og høre efter i stedet for at sige 'hva' hele tiden. Nu er det sket, og så synes jeg, at man har krav på den kompensation, men har tegnet en forsikring for, siger Tommy Frank.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Årelang kritik

Tommy Franks historie er langt fra enestående. De lange sagsbehandlingstider på arbejdsskader hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er i årevis blevet kritiseret af både Folketingets ombudsmand, Rigsrevisionen og Statsrevisorerne.

Sagsbehandlingstiderne betyder fortsat at mange mennesker med arbejdsskadesager lever med både en psykisk og en økonomisk belastning, lyder det fra Marianne Fruensgaard. Hun er advokat og partner hos HjulmandKaptain, og hun har specialiseret sig i arbejdsskade sager.

- Det jeg oplever, det er de samme problemer, som vi har haft i mange år efterhånden. Der er en meget lang sagsbehandlingstid, især på de sager, hvor vi skal have afgjort erhvervsevnetab, siger Marianne Fruensgaard.

Flemming Møller Mortensen, folketingsmedlem for socialdemokratiet er af statsrevisorerne. I december udtalte de sammen med Rigsrevisionen skarp kritik af at sagsbehandlingstiderne i arbejdsskadesagerne stadig er for lange.

- Problemet er, at det går ud over mennesker. Det passer ikke til vores samfund. Vi er et meget effektivt og ordentligt samfund, og det her er ikke ordentligt, siger Flemming Møller Mortensen.

Fremgang og tilbagegang

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgør nu 80 procent af førstegangssagerne inden for et år. Det er en forbedring på fem procent i forhold til årerne før. Men sagsbehandlingstiderne i sager som Tommy Franks, hvor Ankestyrelsen sender sagerne tilbage til en ny behandling er igen stigende.

- Det betyder en usikkerhed for fremtiden. Hvad skal det ende med, hvad får jeg i erstatning, bliver jeg kompenseret for det tab jeg har haft, spørger mange. Det betyder at man bliver utryg ved om der kommer den afgørelse man forventer. Det er en psykisk belastning at have det til at køre i årevis, siger Marianne Fruensgaard.

I følge Rigsrevisionen er et af problemerne er, at sundhedsvæsenet og kommuner ofte tager lang tid om at indsende dokumentation. Der mener statsrevisorerne, at der skal strammes op.

- Der skal laves det om, at de (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, red.) får svar på de spørgsmål de stiller ud af huset væsentligt hurtigere. Her kan der blive behov for at lave lovgivning, der siger at der skal svares indenfor kort tid, siger Flemming Møller Mortensen (S).

Marianne Fruensgaard mener langt fra at den lange sagsbehandlingstid skal tilskrives ventetid hos læger og andre myndigheder. Selv når alle dokumenter er i hus hos Erhvervsikringen, så er der i følge Marianne Fruensgaard stadig måneders ventetid. Hun mener at man burde lave lovgivning, der forpligter Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til at komme med en afgørelse senest tre måneder efter at alle dokumenter er i hus.

- For alle aktører i det her, er det en lang og ulidelig sagsbehandlingstid.

Statsrevisorerne afventer nu at beskæftigelsesministeren følger op på sagen.