Biavlere jubler over nye mærkningsregler: Nu skal honning med dansk flag være lavet i Danmark

Et nyt udspil fra fødevareministeren bliver modtaget med glæde hos danske biavlere. - Nu er det slut med at blive snydt, lyder det.

Her til morgen har fødevareminister Mogens Jensen meldt ud, at det ikke længere skal være tilladt at mærke udenlandske honning med danske flag på emballagen. 

- At en fødevare er dansk produceret, er for mange forbrugere både i Danmark og i udlandet et kvalitetsstempel. Det stempel skal ikke kunne pryde fødevarer, som ikke har det fjerneste med Danmark at gøre, fastslår fødevareminister Mogens Jensen.

Det er en udmelding, som Danmarks Biavlerforening har efterspurgt længe. Og derfor er det en tilfreds talsmand, der reagerer på udmeldingen. 

- Det er glædeligt både for vores medlemmer og forbrugerne, der bliver vildledt, som reglerne er nu. De går ofte hjem med udenlandsk honning, selv om de forventer at købe produkter, der er med til at øge den danske bibestand og støtte danske biavlere, siger Rune Sørensen, der er sekretariatsleder hos Danmarks Biavlerforening. 

De danske biavlere har længe gjort opmærksom på, at en dansk virksomhed fuldt lovligt kan købe honning fra for eksempel lande uden for EU, og så mærke produktet med 'dansk produceret' og dansk flag, hvis forbrugeren på bagsiden af glasset kan læse, at honningen kommer fra lande uden for det europæiske fællesskab.

Det vil fødevareministeren nu gøre op med og i stedet implentere regler, som man har i Sverige.  

I Sverige har de en vejledning om, hvordan virksomhederne kan mærke deres produkter korrekt – en slags ’best practice’ - som skal sikre, at kunderne tydeligt kan se, hvor honningen kommer fra. Så kan forbrugeren på et oplyst grundlag vurdere, om de nu også får det produkt, de forventer og betaler for. Den model har jeg bedt Fødevarestyrelsen arbejde videre med, fortæller fødevareminister Mogens Jensen, der ligeledes vil rejse sagen i EU. 

Og det vækker glæde hos biavlerne. 

- Vi imødeser, at ministeren strammer reglerne for mækrning af udenlandsk honning , så det fremgår mere tydeligt, hvor honningen kommer fra. Vores vordering er, at det hele tiden har været ulovligt, så det er rart, at ministeren sætter en tyk streg under ved at opdatere vejledningerne på området, siger Rune Sørensen. 

Fødevarestyrelsen forventer, at den nye vejledning er klar ved udgangen af 2019.


Seneste nyt

fra Nordjylland