Bilister ved ikke nok: Hvornår må man køre over for gult?

00:35

Kun halvdelen af alle bilister kender reglerne for, hvornår man må køre over for gult, og det er et problem, der i værste fald kan koste liv, lyder det fra Dansk Køreunion.

Der er de færdselsregler, der er lette nok: Rød mand stå, grøn mand gå. Den kan langt de fleste forholde sig til. Men det bliver straks meget sværere, lige så snart man sætter et gult lys ind i ligningen.

For hvornår er det nu, man må køre over for gult? Og må man overhovedet?

De spørgsmål kan kun halvdelen af de danske bilister - og dem, vi spurgte ved Aalborg Storcenter - give et korrekt svar på.

Det her handler i værste fald om liv og død.

René Arnt, landsformand for Dansk Køreunion

Hvornår må man køre over for gult lys?

- Det må man aldrig, lyder et bud.

- Jeg må ikke køre over for rødt lys, men hvis jeg kan nå at komme over, inden der bliver rødt, så må jeg køre, svarer en anden.

Men ingen af de muligheder er korrekt. Det rigtige svar er faktisk, at man kun må køre over for gult, hvis man vurderer, at det kan være til fare for bilisterne bag én, hvis man vælger at bremse ned. 

Spørger man landsformand for Dansk Køreunion, René Arnt, er det langt fra godt nok, at så få bilister ved, hvornår de må køre over for gult.

- Det her handler i værste fald om liv og død, lyder det fra René Arnt.

Han opfordrer til, at emnet kommer på banen.

- Det er oplysning på lige fod med hastighed, uopmærksomhed og alt muligt andet. Det er det, der skal til, hvis vi skal gøre noget ved problemet, siger René Arnt.

I 2016 blev der dræbt 211 personer i trafikken. Det er det højest tal i fem år. Herudover var der 1796 alvorligt tilskadekomne og 1432 lettere tilskadekomne. 

De seneste fem år er tre personer dræbt og 53 er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor der var gult lys involveret. 

03:09

Alt for få ved, om og hvornår man må køre overfor trafiklysets midterfarve.

Luk video

Forsiden lige nu