05:52

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Birgit råber ikke ud af vinduet

Alle de nordjyske kommuner vil gerne have del i de statslige arbejdspladser, som Venstre og Dansk Folkeparti har lovet de vil flytte fra København til provinsen. Men deres lobbyarbejde er vidt forskelligt.

Aalborg og Jammerbugts borgmestre har stået på tæer på borgmestertaburetten for at fortælle offentligt hvad de har på ønskelisten. Helt anderledes ser det ud i Frederikshavn Kommune. Borgmester Birgit Hansen råber ikke højt. Faktisk har hun indtil nu været tavs i debatten om statslige arbejdspladser, og det helt bevidst.

- Jeg bliver ikke den borgmester, der står og råber ud af vinduet at den styrelsen skal hertil. Jeg synes der er andre fronter man kan arbejde på, siger Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune (Socialdemokraterne)

Den front Birgit Hansen henviser til ligger i det skjulte. En rundvisning på Orskov værftet i Frederikshavn bliver brugt til at bearbejde de nordjyske folketingsmedlemmer fra blå blok. Det sådan Frederikshavns borgmester arbejder for at få flere statslige arbejdspladser til kommunen.

- Jeg arbejder på mange måde og jeg bruger blandt andet sådan et møde som i dag på Orskov. Det er vigtigt at tage en seriøs debat, og det er ikke gjort ved at stå og råbe ud af vinduet, siger Birgit Hansen.

Andre kommuners borgmestre har råbt højt i udflytningsdebatten. Med til rundvisningen på Orskov er også skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre), og spørgsmålet er så hvad der virker på ham. Skal man råbe højt eller arbejde i kulissen.

- Jeg tror det klogeste er at gøre begge dele. Man skal sige hvad man gerne vil, men også arbejde på de indre linjer. Generelt er det sådan i politik, at hvis man som borgmester, folketingsmedlem eller minster ikke vil have æren for noget, så er det let at få gennemført noget. Men hvis man vil have æren for det, så er det nogen gange lidt sværere, siger Karsten Lauritzen.

Hvis man presser borgmester Birgit Hansen lidt, så siger hun faktisk at hun har Søfartsstyrelsen på ønskelisten. Men hun vil hellere tale om infrastruktur, bredbånd og ægtefælde arbejdspladser, for hun er bange for at debatten om statslige arbejdspladser overskygger de andre udfordringer der er i kommunen.

- Jeg synes at det har fyldt meget, at det at flytte nogle statslige arbejdspladser ud reder områder som vores, det som nogen kalder udkantsdanmark. Det synes jeg er at gøre det for banalt, siger Birgit Hansen.