Blodig uge for hjortevildt
Rådyr render ikke rundt med et armbåndsur, så overgangen fra vintertid til sommertid er hvert år årsag til mange påkørsler.
Da uret blev sat en time frem sidste weekend fik det store konsekvenser for det danske vildt. I alt blev 89 hjorte påkørt, heraf 17 i Nordjylland.
- Hjorte- og andet dyrevildt vandrer fra deres fødesteder tilbage til skovbrynet, hvor de gemmer sig om dagen i daggryet og i skumringen. Med skiftet har vi flyttet myldretiden en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget, netop hvor dyrene vandrer, siger vildtkonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen.
Og det er ikke kun materiel skade der sker, ved en påkørsel af et dyr. Hvert år dør to til tre personer som følge at et sammenstød med et dyr. Allan Bruun Rasmussen mener at mange uforklarlige solouheld kan skyldes, at føreren har forsøgt at undvige et dyr.
Vildtkonsulenten giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:
- Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.
- Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.
- Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen - det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.
- Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis en undvigelse forsøges, skal man køre bagom, da hjortevildt aldrig vil vende om.
Hvis uheldet alligevel er ude, skal man underrette Falck på 70 10 20 30.