Foto: arkivfoto

Bødskov i 2007: - Et umenneskeligt system

Justitsministeren klagede for seks år siden over udvisningen af en 10-årig pige.

- Der er tale om en helt grotesk sag, hvor en velintegreret pige er kommet i klemme i et umenneskeligt system.

Sådan lød det i 2007 i DUI Leg og Virkes medlemsblad fra nuværende justitsminister Morten Bødskov (S), der kæmpede imod det daværende Integrationsministeriums udvisning af 10-årige Kaiwen. Det skriver Ekstra Bladet.

Dengang var han næstformand i Socialdemokraterne og sendte et længere brev til Integrationsministeren, der i 2007 var en post delt mellem Rikke Hvilshøj og Søren Pind.

- Jeg forventer, at Kaiwen nu får lov at blive i Danmark, ellers kan jeg love for, at Integrationsministeren kommer til at svare på en stribe spørgsmål fra min hånd, sagde Morten Bødskov (S) videre dengang.

Men han kan ikke kæmpe samme sag for syvårige Im Nielsen og hendes mor Suthida, der søndag måtte rejse til Thailand efter at have tabt kampen om at få opholdstilladelse i Danmark.

- Jeg tror, at alle kan være enige om, at der her er tale om en meget ulykkelig sag. Jeg kan som justitsminister ikke gøre noget i forhold til den konkrete sag, hvori Udlændingenævnet og byretten har truffet endelig afgørelse. Men jeg har i lyset af sagen nu bedt mine embedsfolk om at se på, hvordan vi fremadrettet kan sikre, at ægtefællesammenførte, der kun har været her i landet i kortere tid, men som har gjort en indsats for at integrere sig her i landet, ikke mister deres opholdstilladelse ved ægtefællens død, skrev ministeren i sidste uge til TV2/Nord.

Og i et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver Justitsministeriet, at sagen fra 2007 ikke kan sammenlignes med Im og Suthidas kamp.

"Til forskel fra situationen i 2007, hvor det daværende Integrationsministerium var klageinstans, har Udlændingenævnet siden den 1. januar 2013 været klageinstans på området," lyder det fra ministeriet.