Seneste nyt:

Børnelæge tordner mod regionen: Børnene får aldrig en chance

Det har katastrofale følger for de børn og unge, der lider af autisme, angst, ADHD eller OCD, at de aldrig bliver behandlet, lyder det fra nordjysk børnelæge.

Børnelæge Karen Tilma fra Brønderslev lægger ikke fingre imellem, når hun skal svare på, hvilke konsekvenser, det har, for de mange nordjyske børn og unge, der lige nu går rundt med symptomer på autisme, angst, ADHD og OCD, at de ikke kan komme i behandling - men blot bliver sat på venteliste.

- Det har katastrofale følger. Det fører altid til dårlig skolegang og trivsel og barnet eller den unge bliver marginaliseret socialt og kan ikke deltage i fritidsaktiviteter. Når barnet kommer hjem, er hjemmet ofte fyldt med konflikter på grund af alle de vanskeligheder, de kommer hjem med uden at have fået hjælp, siger hun.

Landets længste ventetid

Ventetiden til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien er på landsplan 16 uger i gennemsnit, mens tallet i Nordjylland er 37 uger.

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

quote Det er jo pebernødder i forhold til, hvad det koster samfundet for de børn, der ikke bliver udredt

Karen Tilma, børnelæge

Samtidig har Region Nordjylland den længste ventetid på behandling i landet.

Problemstillingen er dog langt fra ny. 

Tilbage i 2013 stod 200 børn og unge på venteliste, tæt på halvdelen af dem havde ventet mere end to måneder. Dengang begrundede Region Nordjylland det med mange års mangel på psykiatere, og regionen købte ekstra kapacitet for tre millioner kroner for netop at få ventetiden ned.

quote De er sunket på dybt vand, de står ikke en gang på venteliste

Karen Tilma, Børnelæge

Tre år senere blev regionens samarbejde med fire special børnelæger opsagt. Psykiatrien meddelte i den forbindelse, at man er i stand til at kunne håndtere de ekstra børn, der vil komme i kølvandet af beslutningen.

Dengang i 2016 var der ti ugers ventetid på at komme i behandling hos psykiatrien for børn og unge.

Børn bliver afvist i psykiatrien

I dag er ventetiden næsten tidoblet, men det er faktisk ikke engang ventetiden, der er den værste, hvis man spørger børnelæge Karen Tilma.

Det er, at børnepsykiatrien i Region Nordjylland ifølge hende afviser børn.

- Problemet er, når børnepsykiaterene afviser i hundredvis af børn, der bliver henvist henvist på forsvarligvis af professionelle læger, så betyder det, at de børn aldrig får chancen for overhovedet at komme på venteliste, siger Karen Tilma og tilføjer:

- De er sunket på dybt vand, de står ikke en gang på venteliste. Det skal man have rettet op på. Det kan regionen rette op på – for det er en omgåelse af Sundhedsloven, at børnene ikke kommer på en venteliste og dermed får ventetidsgaranti. Det er det mest forfærdelige.

Skal have et andet tilbud

Med en ventetidsgaranti er regionen forpligtet til inden for 30 dage efter lægens henvisning at behandle barnet eller den unge. 

Og hvis regionen har længere ventetid, skal man have et andet tilbud - for eksempel i privat regi.

Men mange når ifølge Karen Tilma slet ikke så langt som til at stå på venteliste, og dermed kan de heller ikke benytte sig af behandlingsgarantien, der trådte i kraft til også at gælde i psykiatrien tilbage i 2015.

Testning er en stopklods

Og det er der en bestemt årsag til; nemlig at psykiatrien ifølge børnelægen fra Brønderslev kræverat børnene skal have gennemgået en skolepsykologisk testning før, de kan komme i betragtning til børnepsykiatrien.

- Det er børnepsykiatrien, der har sat en stopklods, for hvis der er ikke findes en skolepsykologisk testning, så kommer børnene aldrig ind i børnepsykiatrien. Og skolepsykologerne er ikke forpligtet til noget som helst, de kan vælge at lade være med at gå ind i sag, og de kan vælge at vente otte år, før de gør noget – der er i hvert fald altid mere end et års ventetid på en skolepsykologisk testning i hele regionen, og det giver ingen faglig mening, forklarer Karen Tilma.


Det koster pebernødder 

For hende ligger løsningen lige til; der skal flere ressourcer til i systemet. 

- Det er jo pebernødder i forhold til, hvad det koster samfundet for de børn, der ikke bliver udredt og ender i misbrug og kriminalitet og ulykker af alle slags, siger Karen Tilma og tilføjer:

- Hvor svært kan det være.


20190615-203153-L-4330x3201ma

play Høje temperaturer fortsætter: Tordenvejr kan ramme Nordjylland

preben bang

play Folketingsmedlem anbefaler HK at slæbe sure kunder i retten

Erik Westergaard

Nedrivning af minkfarme bliver dyrere end forventet – og kommer til at trække ud

markbrand 1

Rygende travlt beredskab: Ni høst-brande på én dag

20190615-203153-L-4330x3201ma

play Høje temperaturer fortsætter: Tordenvejr kan ramme Nordjylland

preben bang

play Folketingsmedlem anbefaler HK at slæbe sure kunder i retten

Til forsiden

Til forsiden