01:13

1 af 2

Boligejere må selv slås med PCB

Minister vil ikke støtte økonomisk, før problemer er undersøgt til bunds.

Op mod hvert 10 parcelhus er forurenet med giften PCB. Det fortalte vi om her på TV2/Nord søndag aften. I dag lyder det fra Energi- og Byggeriminister Martin Lidegaard, at det er op til den enkelte husejer at få undersøgt om der er gift i huset inden en renovering - og husejerne, de hænger på regningen

- Som udgangspunkt, så er det jo bygningsejeren selv, som har ansvaret for, at bygningen er sund at være i, og at den er i orden at være i. Men det er klart, at hvis der viser sig at være et stort problem her, så må se, om vi kan gøre noget for at skabe bedre rådgivning og en bedre informationsindsats på det her område, siger Martin Lidegaard.

PCB er en farlig miljøgift, der blev brugt i byggematerialer frem til 1977. Giften kan påvirke nervesystemet og er mistænkt for at fremkalde kræft. Siden 1. januar har været lovpligtigt at screene for PCB inden boligen renoveres eller nedrives.

Det koster ifølge en rundringning til de nordjyske firmaer, der undersøger huse for PCB, op imod 18.000 kroner. Ifølge Energi- og byggeriminister Martin Lidegaard, så vil staten ikke hjælpe med et økonomisk tilskud, fordi omfanget af PCB i parcelhuse forsat undersøges.

Hvad er PCB?

PCB står for Poly-Chlorede Biphenyler, og er en af verdens farligste miljøgifte.

PCB blev brugt i byggematerialer som f.eks. fugemasse og termoruder i perioden 1950-1977, og giften kan skade mennesker og miljø.

Det kan overføres til mennesker gennem kosten, ved indånding og ved hudkontakt med PCB-holdige materialer.

PCB kan skade helbredet, men formodes ikke at medføre akut sygdom. Giften mistænkes for at skade hud, ofrplantningsevnen, og måske at være kræftfremkaldende.

Kilde: Bolius.dk