LIGE NU:

Bomtrawlere: Bent Bøgsted skuffet over svar fra fiskeriministeren

Den nordjyske folketingspolitiker ønskede konkrete svar på, hvad ministeren vil gøre for at forhindre hollandske bomtrawlere i at ødelægge stenrev og koralrev i Skagerak.

Den nordjyske folketingspolitiker, Bent Bøgsted (Dansk Folkeparti), forsøgte i dag i folketingssalen at få fødevare, fiskeri og ligestillingsminister Mogens Jensen (Socialdemokratiet) til at give konkrete svar på, hvornår kontrollen med de hollandske bomtrawlere i Skagerak bliver skærpet.

Men Bent Bøgsted er utilfreds med svaret fra Mogens Jensen, som ikke ville sætte et konkret tidspunkt på, hvornår kontrollen intensiveres – men brugte formuleringen ”så hurtigt som muligt”.

- Jeg synes, at svaret er lidt skuffende. Det er uholdbart for fiskerne, at de ikke ved noget. Fiskeriministeren har jo stillet dem i udsigt, at der skulle blive noget mere kontrol. Men han vil ikke sige noget konkret om, hvornår kontrollen kommer, siger Bent Bøgsted.

Nordjyske fiskeres grej bliver ødelagt

TV2 Nord har flere gange beskrevet problemerne med de hollandske bomtrawlere, hvis grej ødelægger stenrev og koralrev i området i Skagerak, hvor også de danske fiskere arbejder. Disse ødelæggelser splitter så efterfølgende de nordjyske fiskeres udstyr ad og påfører dem store økonomiske tab.

Hirtshals-fiskere siger, at de får ødelagt grej for titusindvis af kroner, fordi ting på havbunden rykkes op og flyttes rundt af jernkæderne i de hollandske bomtrawlere.

Mogens Jensens forklarede i folketingssalen, at de hollandske myndigheder er ved at kigge på reglerne, så de hollandske fiskere skal føre logbog over, hvor bomtrawlerne foretager de såkaldte slæb, og at det tiltag kan være med til at øge kontrollen med de hollandske fiskere.

- Men fiskeriministeren komme ikke selv med konkrete løsninger på, hvordan han vil forhindre, at bomtrawlerne ødelægger stenrev og koralrev, og at der ikke bliver overfisket i området, siger Bent Bøgsted, som mener, at fiskeriministeren blot afventer, hvad hollænderne finder på af tiltag i stedet for selv at gøre noget, der kan hjælpe de danske fiskere i området.

Hollandske fiskere går fri

I det hele taget giver Bent Bøgsted ikke meget for, at hollænderne skal til at føre en elektronisk logbog over, hvor de fisker.

Ifølge ham, er der alt for ofte problemer med de hollandske fiskeres elektroniske udstyr, som tit går i stykker. Derved kan slæbene ikke logges, og det er umuligt at sige, hvor de hollandske fiskere har slæbt deres grej over havbunden.

- Vi skal skåne miljøet, som de danske fiskere lever op til, og vi skal også fiske bæredygtigt. Men det lader ikke til, at de hollandske fiskere bliver straffet, når de ikke lever op til det, siger Bent Bøgsted.

Han vil nu gå videre med sagen og har orienteret Dansk Folkepartis fiskeriordfører, René Christensen, og forventer, at sagen fremadrettet vil blive behandlet i et lukket samråd.

- Der bliver arbejdet videre, så vi kan sikre os, at hollænderne ikke ødelægger det for de danske fiskere, siger Bent Bøgsted.

Bæredygtighed i dansk fiskeri var hovedteamet, da der for nylig var fiskerikonference i Frederikshavn. De nordjyske fiskere er særligt utilfredse med de hollandske bomtrawlere, som fisker ved vestkysten, fordi deres måde at fiske på ifølge de nordjyske fiskere ikke er bæredygtig.