LIGE NU:

Boom i private børnehaver

Antallet af nordjyske børn der passes i private børnehaver er stærkt stigende. Flere kommuner oplever et sandt boom i henvendelser fra forældre, der ønsker at starte deres egen daginstitution.

I Jammerbugt Kommune er der for eksempel allerede fem private børnehaver - og to mere er på vej. Dermed er omkring hver fjerde institution i kommunen drevet af private.
I Rebild er der fire private institutioner, mens man i Aalborg har tre og to mere er på vej.

Hune Børnehaves første ni måneder på private hænder har været en stor succes.

- Vi har gjort det fordi vigtigt at bevare en lille enhed her i Hune og Blokhus, siger en af forældrene, Jan Brandrup.

I 2005 åbnede en lovændring for muligheden for at drive private børneinstitutioner. Den 1. januar i år blev Hune Børnehave så privat - og hører nu under Hune Friskole.

- Tingene er blevet nemmere. Der er ikke så mange, man skal spørge om lov. Vi gør, næsten som vi vil, bare vi er enige indbyrdes og med forældrene, siger lederen af Hune Børnehave, Alice Kyneb.

På mindre end to år er der kommet mellem 120 og 130 nye private daginstitutioner landet over. Men ikke alle er lige begejstrede for udviklingen.

- Vi mener jo, at institutionsområdet er et af de bærende velfærdsopgaver, og at det er en kommunal opgave at drive institutioner, siger formanden for BUPL Nordjylland, Inge Hansen.

Hun varetager pædagogernes interesser, og hendes bekymring er blandt andet, at de privatansatte pædagoger ikke nødvendigvis har en overenskomst med BUPL.

- Derudover er der også sådan med de private institutioner, at der er skrevet ind, at der gerne må være et overskud, som man kan trække ud af institutionen. Og vi mener ikke, at børnepasning er et område, man skal kunne tjene penge på, siger Inge Hansen.

Men i Hune Børnehave er både forældre og personale glade for den private ordning.

- Børnetallet er noget specielt i sig selv, fordi der kun er 25 børn. Derfor er der ikke så mange, man skal forholde sig til. Det betyder, at vi kommer hinanden meget mere ved, fortæller Alice Kyneb.