Borgerne betaler for biogasanlæg

Vaarst Fjellerad Biogasanlæg kan sikres hvis landmænd og forbrugere er klar til at spæde til. I så fald vil Aalborg Kommune gå ind med en kommunegaranti. Foto: Peter Mortensen

Aalborg Kommune er klar med en kommunegaranti, som kan sikre eksistensen for Vaarst-Fjellerad Biogasanlæg, hvis landmænd og forbrugere i Vaarst-Fjellerad er klar til at spæde til.

Et af Danmarks ældste biogasanlæg er igen på vej til at blive reddet af Aalborg Kommune. Vaarst-Fjellerad Biogas får en kommunegaranti til at blive moderniseret, hvis borgerne under Vaarst-Fjellerad Kraftvarmeværk er parate til at betale mere for den varme, som biogasanlægget leverer.

- Kraftvarmeværket har vist deres gode vilje, men hensigter klarer det ikke alene. Vi skal have tal på bordet, inden det endelig tilsagn kommer, siger Tommy Eggers (Da. Folkep.), Rådmand, Aalborg kommune, efter dagens møde i forsyningsudvalget.

[size=2]Biogasanlægget, der leverer gassen til Kraftvarmeværket er kommet i klemme efter at EU i 2002 indførte skærpede krav til varmebehandling af det organiske affald, som er en vigtig del af processen på biogasanlægget.

Anlægget har hidtil levet på en dispensation og affaldsleverancer fra Norge. Men det stoppede til nytår. Derfor haster det med at indfri lovens krav.

- Hvis ikke vi de penge, der skal bruges til at modernisere og fremtidssikre biogasanlægget, så lukker det, siger Lars Søgaard, som er formand for Vaarst-Fjellerad Biogas.

Aalborg Kommune er dog klar til at holde hånden under anlægget, hvis nogle krav bliver opfyldt.

- Vi er klar med en kommunegaranti, hvis både landmænd og varmeforbrugere også er med til at finde penge, siger Tommy Eggers.

I forvejen har Aalborg kommune et tocifret millionbeløb i klemme i form af en kommunegaranti.

Landmædene bag biogasselskabet er klar med deres del. Hidtil har landmændene "lånt" gyllen ud til biogasanlægget. Nu skal landmændene betale for at låne gyllen ud.

- Vi indfører en takst på gyllen, så der kommer cirka en halv million kroner mere ind, siger Lars Søgaard

Det andet element kræver at kraftvarmeværket i Vaarst-Fjellerad betaler mere for biogassen. Hvor meget de er villige til at slippe ekstra mangler at blive afgjort. Det skal afgøres inden byrådsmødet den 30. maj, hvis kommunens garanti skal udstedes.
[/size]

Forsiden lige nu