Foto: TV2/Nord

Borgernes gæld stiger og stiger

Nordjyderne skylder flere og flere penge til kommunerne. I øjeblikket skylder borgere og virksomheder i Nordjylland 732 millioner kroner.

I fjor steg restancerne til de nordjyske kommuner med omkring en tiendedel - til nu 732 millioner kroner. Det skriver P4 Nordjylland.

Det viser de seneste tal som SFs skatteordfører, Jesper Petersen, har bedt om. Det er SKAT, der skal inddrive gæld til kommunerne og Jesper Petersen mener, at gælden til kommunerne bliver ved at stige, fordi regeringen har rationaliseret SKAT for hårdt.

 - Det betyder at restancerne stiger og stiger og imens får kommunerne sværere og sværere ved at få deres økonomi til at hænge sammen. Der skal simpelthen ansættes flere i SKAT til at inddrive gælden, hvis velfærden i kommunerne skal bevares. Indtil da kunne regeringen passende betale kommunerne de penge, man mangler at inddrive, siger Jesper Petersen til P4 Nordjylland.

Udviklingen i gælden er den samme på landsplan og skatteminister Peter Christensen finder heller ikke udviklingen tilfredsstillende. Han hælder dog sin lid til at det bliver bedre i år, fordi SKAT ansætter flere personer til netop at styrke inddrivelsen af gæld til kommunerne.

Læsø Kommune er den eneste nordjyske kommune, hvor borgernes eller virksomhedernes restancer er blevet mindre i løbet af 2010.