Arkivfoto. Foto: Lars Christoffersen

Borgmester: Reform medfører skolelukninger

Op til fem skoler i Vesthimmerlands Kommune risikerer lukning, ligesom mange skoler i hele landet vil lukke, forudser borgmester.

Det bliver for dyrt at udbygge og opruste små skoler til de nye krav, som skolereformen medfører, mener Knud Kristensen (K), der er borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

- Der stilles store krav i skolereformen. For eksempel til sådan noget som ventilationssystemer. Der kræves også énmands-kontorer, hvor lærerne kan fordybe sig og forberede undervisningen til næste dag. Der skal også investeres i lektiecafeer osv., siger borgmester Knud Kristensen.

Der er 17 skoler i Vesthimmerlands Kommune. Ifølge borgmesteren får kommunen ca. tre millioner kroner til reformens udgifter.

- Vi har ikke mulighed for at kunne gennemføre skolereformen for de penge, siger borgmesteren og forudser, at fire eller fem skoler i kommunen risikerer lukning som følge heraf.

En af de små skoler i kommunen er Blære Skole ved Aars. Den har 88 elever. Alligevel er skolelederen overbevist om, at Blære Skole sagtens kan leve op til kravene i den nye skolereform.

- Vi har fået nyt ventilationsanlæg, nye vinduer og vi er ved at få bygget en ny multihal, som kan rumme daglige idrætstimer for alle eleverne. Så jeg føler, at vi er mindst lige så klar som alle andre steder i Danmark, siger skoleleder Niels Erik Jensen fra Blære Skole.

Alligevel vækker borgmesterens udmelding betænkelighed.

- Bekymret er man jo nødt til at være. Fordi hvis man synes, man har en velfungerende skole og et velfungerende børnepasningstilbud, som der er stor opbakning til, så er man nødt til at være bekymret, når nogen rejser den dagsorden, siger skolelederen.

Ifølge borgmester Knud Kristensen forelægger der endnu ikke planer om, hvilke skoler, der risikerer lukning.

- Alle kommuner står med den her opgave. Alle kommuner i Danmark skal gennemføre en ny skolestruktur for at vi netop kan gennemføre den her skolereform, der er blevet vedtaget, siger Knud Kristensen.