Ét år til kommunalvalg: Borgmestre er klar til genvalg

Otte af ni borgmestre stiller op igen, når vi om et år skal til kommunalvalg. Til gengæld skal næsten alle dyste med en anden udfordrer end ved valget i 2017, skriver TV2 Nords politiske analytiker i denne optakt til kommunalvalget i 2021.

Hvis nordjyderne vil, kan de allerfleste af dem beholde deres borgmester fire år mere. 

Om et år, 16. november 2021, går vi til kommunalvalg. I otte af de ni kommuner i TV2 Nords dækningsområde er de nuværende borgmestre enten genopstillet eller indstillet på at blive det. 

Læsø Kommune:

Kun ét sted, på Læsø, har borgmesteren, Karsten Nielsen (DF), endnu ikke taget stilling til, om han stiller op igen. Karsten Nielsen vil på valgdagen være 66 år, og det er netop alderen, der gør, at han fortsat overvejer sin situation. Karsten Nielsen skrev historie i 2017, da han blev sit partis første borgmester nogen sinde.

Mens hans otte kolleger på fastlandet altså alle er klar til en runde mere, må de indstille sig på en valgkamp, hvor deres hovedudfordrer i næsten alle tilfælde er en anden end sidst. Borgmestrene genopstiller - men det eller de største oppositionspartier har i syv af Nordjyllands ni kommuner skiftet ud i holdopstillingen øverst på kandidatlisten. 

Det kan nogle steder tilføre valgkampen og selve valget ekstra spænding.

Aalborg Kommune:

I landsdelens største kommune, Aalborg, udfordres borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) i 2021 af markedschef Jan Nymark Thaysen (V). Mange havde forventet, at Venstre i Aalborg ville gøre kronprinsen, Mads Duedahl, til ny spidskandidat efter Tina French. Men han har valgt at skifte til regionspolitik, hvor han bliver ny spidskandidat for sit parti - og dermed modkandidat til regionsrådsformand Ulla Astman (S), der genopstiller.

Hjørring Kommune:

I Hjørring genopstiller borgmester Arne Boelt (S). Venstre har også her skiftet spidskandidat og valgt gårdejer Søren Smalbro.

Frederikshavn Kommune:

I nabokommunen får borgmester Birgit S. Hansen (S) også ny udfordrer denne gang. Det er bogholder Mette Hardam (V), der skal tage kampen op mod en af 2017-valgets store sejrherrer.

Brønderslev Kommune:

Brønderslevs Venstre-borgmester, Mikael Klitgaard, skal også i valgkamp med en anden modstander end sidst. Socialdemokratiet har gennemført et generationsskifte og valgt Bettina Bøcker Kjeldsen, der er ansat hos fagforeningen 3F, som ny borgmesterkandidat.

Jammerbugt Kommune:

Også i en af landsdelens stærkeste Venstre-bastioner, Jammerbugt, får borgmesteren, Mogens Chr. Gade, ny udfordrer. Socialdemokratiet har valgt sundhedsplejerske Diane Aarestrup til ny spidskandidat.

Vesthimmerlands Kommune:

Syd for Limfjorden er Per Bach Laursen (V), der i 2017 trådte til som borgmester i Vesthimmerland, parat til en periode mere. Han vippede for tre år siden kommunens hidtidige førstemand, Knud Kristensen (K), af pinden. Knud Kristensen, der med 3345 personlige stemmer var 2017-valgets suveræne topscorer i Vesthimmerland, har siden forladt byrådet, og alene dét gør udfaldet af næste års valg ekstra uforudsigeligt. 

Ny konservativ spidskandidat i Vesthimmerland er studerende Signe Nøhr. Socialdemokratiets veteran, Palle Jensen, stopper i politik. Hvervet som S-spidskandidat overtages af faglærer Asger Andersen.  

Rebild Kommune:

Rebild har noget så eksotisk som en radikal borgmester, Leon Sebbelin - hvilket understreger, at det ikke altid er et af de største partier, der besætter borgmesterposten. Hvis pilen igen peger på Leon Sebbelin, er han klar til at fortsætte som borgmester. De to store partier i byrådet i Rebild har begge skiftet spidskandidat siden 2017. Socialdemokratiet møder med skoleleder Peter Hansen, mens Venstre opstiller gårdejer Jeppe Ugilt Hansen. Sidstnævnte blev i sin tid valgt for Oplandslisten, men skiftede siden til Venstre. 

Både Oplandslisten og en anden ikke-partipolitisk liste, Den Sociale Fællesliste, der i 2017 fik næsten hver sjette stemme ved kommunalvalget i Rebild, hører i dag fortiden til, og det skaber ekstra spænding om udfaldet af næste års valg i Rebild, fordi så mange vælgere nødvendigvis skal finde et nyt sted at sætte deres kryds.

Mariagerfjord Kommune:

Den eneste kommune, hvor borgmesteren og hans mest oplagte udfordrer næste år vil være de samme som i 2017, er Mariagerfjord Kommune. Borgmester Mogens Jespersen (V) genopstiller, og det samme gør den socialdemokratiske spidskandidat, Leif Skaarup.  

Som nævnt kan også andre end de her nævnte komme i spil, når borgmesterposterne skal fordeles i de nordjyske kommuner og i regionsrådet. En borgmester vælges ikke direkte af vælgerne - det er mandatfordelingen i byrådet og de efterfølgende forhandlinger, der afgør, hvem der ender med borgmesterkæden om halsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland