LIGE NU:

Borgmestre i brev til sundhedsminister: Lukning af lægevagter øger ulighed

Tre nordjyske borgmestre sender et åbent brev til Sundhedsministeriet efter lukningen af nordjyske lægevagter

Tirsdag blev det hos Region Nordjylland besluttet, at lægevagten i Brovst, Skagen og Farsø lukker. Det har nu fået de tre nordjyske borgmestre Mogens Gade, Birgit Hansen og Per Bach Laursen til at reagere. 

I et åbent brev til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skriver de tre borgmestre, at lukningen af de tre lægevagter kan få vidtrækkende konsekvenser. 

- Vi er dybt bekymrede over denne beslutning!

- Med den indgåede aftale er der udsigt til, at nogle af de svageste borgere i vores samfund får markant længere til lægen uden for almindelig åbningstid, og en lukning af vagtlægefunktioner risikerer at få alvorlige konsekvenser for de borgere, som bliver berørt, skriver de tre nordjyske borgmestre i det åbne brev til sundhedsministeren.

Læs hele det åbne brev til sundhedsministeren i boksen herunder:

Åbent brev til Sundhedsministeriet

De tre lægevagter lukker pr. 1. marts, og det kommer især til at gå ud over samfundets svageste, lyder det fra borgmestrene.

- I forvejen har vi i Nordjylland særlige demografiske udfordringer på sundhedsområdet, og en beslutning om lukning af lægevagter lokalt medvirker til øget utryghed og en markant ulighed ift. adgangen til basale sundhedsydelser for vores borgere.

- Det går ud over samfundets svageste, når muligheden for hurtig lægehjælp forsvinder, og paradoksalt ender det i dette tilfælde med at være borgere i de områder, som kæmper mest med sundheden, der får længst til lægen og sundhedsydelser generelt.

Årsagen til lukningerne er ifølge Region Nordjylland og PLO, at det er svært at skaffe praktiserende læger nok til at varetage opgaverne i lægevagten.

Derfor blev en ny aftale mellem Region Nordjylland og Praktiserende Lægers Oragnisation underskrevet tirsdag i denne uge.