Børn lever med fulde forældre - og skolen opdager det ikke
Foto: Arkivbillede/Martin Bækhøj
Thomas Christensen og hans 10-årige datter Laura er våde efter en vandkamp i solen. De kommer får begge hjælp i Barnets Blå Hus. Et af Lauras nære familiemedlemmer er alkoholiker.
Børn af alkoholikere kan få hjælp i Barnets Blå Hus. Men der er alt for få børn, der finder vej til huset, blandt andet fordi skoler og børnehaver ikke er gode nok til at bruge tilbuddet, lyder det fra lederen.
Er far fuld, når jeg kommer hjem fra skole i dag, og hvad for et humør er han i øvrigt i. Den slags bekymringer tumler børn af alkoholikere alt for ofte alene med.
I Barnets Blå Hus i Aalborg kan børn fra 0 -13 år få gratis og anonym hjælp. Det tilbud benytter 10-årige Laura og hendes far Thomas Christensen sig af. Et nærtstående medlem af Lauras familie er nemlig alkoholiker. Det giver masser af frustrationer for Laura og hendes far, men i det seneste år har de gået i samtalegrupper med andre pårørende til misbrugere i Barnets Blå Hus.
- Dem der er herinde, har de samme problemer. Det hjælper en i hverdagen. Man kan få noget hjælp herinde, og høre hvad andre har af problemer, også så man ikke føler, at man står alene med det, siger Thomas Christensen.
Børn af misbrugere kæmper ofte med ensomhed, skyld og skam. De lever et liv med hemmeligheder. Ofte har de ikke legeaftaler eller holder fødselsdage, for de tør ikke tage andre børn med hjem. I følge Barnets Blå Hus risikerer nogen af børnene selv at blive misbrugere, hvis ikke de får hjælp.
Der er nogle signaler, og de er meget små, og de kan være svære at spotte. Men jeg mener at der er nogle signaler der bliver overset, og nogle samtaler man dermed går glip af, som lærer i forhold til nogle af de her børn. Rigtig mange af de her børn bliver ikke opdaget.
Bettina Poulsen, leder Barnets Blå Hus i Aalborg
- For det første så giver vi dem et sted, hvor de bliver ti kilo lettere i det øjeblik de opdager, at de ikke er de eneste børn i verden, der har de her typer problemer, siger Bettina Poulsen, der er leder af Barnets Blå Hus i Aalborg.
Lærerne overser signalerne
I 2017 hjalp Barnet Blå Hus i Aalborg 110 børn og voksne, men de har kapacitet til at hjælpe mange flere.
Det kunne de gøre hvis skolerne henviste flere børn, men ifølge Betina Poulsen, kræver det, at lærerne spotter flere af de børn, der har problemer.
- Der er nogle signaler, og de er meget små, og de kan være svære at spotte. Men jeg mener, at der er nogle signaler der bliver overset, og nogle samtaler man dermed går glip af, som lærer i forhold til nogle af de her børn. Rigtig mange af de her børn bliver ikke opdaget, siger Bettina Poulsen.
Formanden for Aalborg Lærerforening genkender kritikken. Lærernes dybe samtale med børnene, hvor de kan spotte problemerne er blevet nedprioriteret i skolerne i senere år.
- Der er noget omkring travlhed i hverdagen. Det er der virkeligt. Generelt har vi jo nok oplevet, at det har fået mindre fokus. Man har gået enormt meget op i læring og i dokumentation. Men tiden kalder i hvert fald på, at vi skal have fokus på dannelse og trivsel generelt set noget mere, og det er ved at ske, siger formanden for Aalborg Lærerforening Karsten Lynge Simonsen.
Barnets Blå Hus er drevet af Blå Kors. De er netop gået i gang med en kampagne i Aalborg Kommune, hvor man vil have alle borgere til at blive bedre til at få øje på og hjælpe børn fra alkoholiserede familier.
Misbrugsproblemet i Lauras nære familie er der stadig. Men far og datter er blevet bedre til at tale med hinanden om det.
- Jeg synes at der er flere, der skulle søge hjælp. Det er ikke et tabuemne. Det er sundt, og det kan hjælpe rigtig mange, siger Thomas Christensen.
En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen i 2008 viste, at 122.000 børn lever i familier, hvor der er alkohol eller stofmisbrug.
Ifølge barnets Blå Hus svarer det til, at der sidder 1-2 børn i hver skoleklasse, der har en alkoholiseret mor eller far.
Udover Aalborg har Barnets Blå Hus også afdelinger i Vesthimmerland, Frederikshavn, Svendborg og Bornholm.