Her ses såkaldte køkkenruller. Det er kanonslag, der ofte er hjemmelavet. Billedet er fra en lukket facebookgruppe, hvor der sælges store mængder ulovligt fyrværkeri. Foto: Screenshot fra facebook

Børn sælger ulovligt fyrværkeri: Udnyttet af bagmænd

TV2 Nord kunne onsdag afsløre, at børn helt ned til 14 år sælger ulovligt fyrværkeri til jævnaldrende. De unge sælgere bliver udnyttet af ældre bagmænd.

To 14-årige drenge hiver kanonslag i lange baner op af skoletasken, da TV2 Nord møder dem onsdag eftermiddag. De sælger ulovligt og potentielt meget farligt fyrværkeri til jævnaldrende. De to drenge er dog kun små brikker i et langt større kriminelt netværk.

- Vi ved ingenting om ham, der har det hele. Vi ved ikke, hvor han kommer fra eller noget. Han er helt anonym. Vi kom i kontakt med ham igennem Facebook-sider. Til at starte med købte vi selv meget af det, og så er vi blevet sælgere nu, fortæller de to 14-årige drenge.

Læs også 14-årige sælger livsfarligt fyrværkeri til jævnaldrende

Det ulovlige fyrværkeri kommer ofte fra udlandet, og det bliver bragt ind i Danmark i løbet af året. I månederne frem mod nytår bliver de unge sælgere forsynet med fyrværkeriet.

- Der er jo et eller andet galt, hvis det er sådan, at voksne mennesker bruger børn til at distribuere denne slags ting, siger Poul Severinsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi.

Der er flere led i den kriminelle kæde, der står bag den ulovlige fyrværkerihandel

1. Bagmanden -  orkestrerer det hele.
2. Mellemmænd - står for at forsyne sælgerne med ulovlig fyrværkeri.
3. De unge sælgere - forsyner kunder med potentielt livsfarligt nytårskrudt.

​Det kriminelle netværk, som står bag det ulovlige fyrværkerisalg kommunikerer både via Facebook, sms og mund til mund-metoden. Det gør det svært for politiet at optrevle netværket og nå frem til bagmændene.

- Vi er selvfølgelig nødt til at følge den udvikling, der nu har været og de oplysninger, vi hele tiden får. Det er vi nødt til at tilrettelægge vores indsats fremadrettet på, siger Poul Severinsen.

Læs også Ulovligt fyrværkeri: Facebook er kun toppen af isbjerget

De unge sælgere af ulovligt fyrværkeri er under den kriminelle lavalder og kan derfor ikke straffes med fængsel. Bagmændene kan, som loven ser ud i dag, idømmes bøder og salg af krysantemumbomber kan udløse fængselsstraf.