LIGE NU:

Bremse på opsparing i boligen

Men så sparer vi op andre steder

Danskerne har vendt ryggen til yderligere opsparing i boligen. Det viser de seneste tal fra Realkreditrådet. Men der er ingen grund til bekymring, for vi sparer bare op andre steder.

Det fastslår chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets, efter dagens tal fra Realkreditrådet, der viser at en større andel af samtlige lån i dag er afdragsfrie.

Et forhold, der har fået mange økonomer op af stolen i bekymring over boligejernes gældssætning.

Men ikke Anders Matzen. Selvom han erkender, at man ikke skal mange år tilbage for at finde ham blandt de bekymrede, så ser han ikke i dag de helst store problemer.

Danskerne sparer op i andet end boligen

- Vi har jo i morges fået tal fra Danmarks Statistik der viser, at danskernes formue er større end nogensinde. Det kan jo kun betyde, at danskerne har valgt boligopsparingen fra til fordel for blandt andet aktier og pensioner," siger han til borsen.dk.

Hans analyse bakkes også op af tal fra Nationalbanken, der også peger mod at danskerne er rigere end nogensinde.

En anden indikation på boligejernes overskud er det forhold, at stadigt flere vælger afdragsfrihed, selvom boligpriserne er bremset op.

"Boligpriserne er ikke steget af betydning det seneste år. Hvis der var valgt afdragsfrihed for at få privatøkonomien til at hænge sammen, så burde andelen af lån med afdragfrihed jo være faldet. Men selvom priserne er de samme, så stiger afdragsfriheden alligevel," siger han til borsen.dk.

Vi vælger fastforrentet afdragsfrihed

Trenden er også, at de afdragsfrie lån flytter sig fra rentetilpasning over i lån med renteloft og lån med fast forrentning.

Det skyldes nok ikke mindst, at forskellen på et et-årigt rentetilpasningslån og et fastforrentet lån er meget lille lige nu.

"Vi forventer alle, at de europæiske renter er på vej op. Næste år ved samme tid er renten nok i hvert fald 4,50 pct., og tendensen er, at det kryber op mod muligheden for 4,75 pct.," siger Anders Matzen.