LIGE NU:

Brønderslev har Nordjyllands højeste timepris for byggetilladelser

Det koster 798 kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse i Brønderslev, mens Mariagerfjord klare det samme arbejde til kun 307 kroner i timen.

Hver gang postnummeret skifter, skifter også prisen på, hvad det koster at få sagsbehandlet en byggetilladelse. I Brønderslev skriver kommunen en regning på 798 kroner per time, det tager at sagsbehandle tilladelsen til at bygge et parcelhus eller en ny lagerhal, mens Mariagerfjord Kommune klarer samme arbejde til en timepris på 307 kroner.
 
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, hvor Mariagerfjord har Danmarks absolut laveste timepris, og Brønderslev har den sjette højeste timepris i hele landet.
 
- Det overrasker mig selvfølgelig, at Brønderslev skal have mere end dobbelt så meget i timen som Mariagerfjord for at udføre det samme arbejde. Det er en stor forskel, når man tænker på, at lovgivningen er den samme, og der ikke er forskel på opgaverne. Uanset hvad forklaringen på prisforskellen skulle være, bør vi få en forklaring. Er det fordi skatteyderne betaler i Mariagerfjord, eller der de bare mindre effektive i Brønderslev, spørger formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Ole Bæk Pedersen.
 
De dyreste kommuner i Nordjylland er ud over Brønderslev også Jammerbugt med en timepris på 650 kroner og Frederikshavn med en timepris på 570 kroner. De tre billigste er Mariagerfjord, der tager 307 kroner i timen, Vesthimmerland, der tager 320 kroner i timen og Aalborg, der tager 490 kroner i timen. I Rebild og Thisted er sagsbehandlingen af byggetilladelsen gratis.
 
- Det er meget positivt, men det afgørende er, at sagsbehandlingen er effektiv og ventetiden kort. Men hvis den er det, så ser jeg den gratis byggetilladelse som en gestus til de borgere og virksomheder, der ønsker at investere i deres kommuner, som kun kan opfattes positivt og imødekommende, siger Ole Bæk Pedersen.