Foto: Rune Borre-Jensen (arkiv)

Bruger ikke sundhedsforsikringen

Nordjyderne bruger deres sundhedsforskring sjældenst af alle danskere. Faktisk kun halv så tit som i Region Sjælland.

Er nordjyderne mere hårdføre end resten af Danmark? Det er svært at sige, men en opgørelse fra PFA viser i hvert fald, at nordjyderne er den befolkningsdel, der sjældenst bruger deres sundhedsforsikring. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Man går lidt længere og bider tænderne sammen, før man går til lægen i Jylland, selv om det gør ondt, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er chef for Sundhed og Skade i PFA Pension til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Undersøgelsen viser, at kun 502 gange er sundhedsforsikringen brugt ud af 10.000 kunder i Nordjylland i 2012. Det er under halvdelen af, hvad Region Sjælland har brugt.

- De store regionale forskelle overrasker os. Vi ved ikke, om det skyldes flere private behandlingstilbud i Sjælland eller om nordjyderne foretrækker det offentlige sundhedsvæsen, siger Rasmus Ruby-Johansen. Den tese kan være sand, idet nordjyderne og midtjyderne er mere tilfredse med sygehusoplevelserne end i resten af landet.

Ud af de 502 besøg, handler 63 af dem om knæet, mens 38 gange er psykologhjælp. 31 af besøgene er operationer foretaget med patientens Helbredssikring.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne - uanset hvor de bor - i gennemsnit besøgte deres praktiserende læge seks-syv gange i løbet af 2010. Men når det gælder privat sundhedsbehandlinger og -operationer bruger nordjyderne det langt fra lige så tit som resten af Danmark.

I alt har 1,1 million danskere en sundhedsforskring.