Brugerbetaling kan løse lægemangel

De økonomiske vismænd peger på, at brugerbetaling er vejen frem, hvis man skal have bugt med lægemanglen.

Løsningen på problemet med de manglende praktiserende læger er ikke ligetil. De økonomiske vismænd peger på brugerbetaling for at gå til læge, mens de i Sæby prøver at lade sygeplejersker tage sig af nogle af patienterne for herved at spare lægekræfter.

Hos de praktiserende læger på Chrestensmindevej i Sæby bliver de banale sygdomme behandlet af sygeplejersker.

- Det er vi gode til. På nogle områder er vi grundigere, fordi vi har den tid, der skal til, siger sygeplejerske Mette Hyldig.

De to sygeplejersker behandler omkring halvdelen af patienterne, og det frigør lægekræfter i en sådan grad, at de i dag slet ikke kan undværes.

- Hvis de ikke var der, ville det betyde, at vi skulle være her hele tiden og dermed kunne vi ikke passe de andre opgaver, vi har, eller vi skulle reducere kraftigt i antallet af patienterne, siger praktiserende læge Martin Bach Jensen fra Sæby.

De økonomiske vismænd peger dog på, at den eneste vej til at dæmme op for de eksploderende sundhedsudgifter, er brugerbetaling for at gå til læge. Det vil i et snuptag reducere lægebesøgene, og dermed lægemanglen, med op til 25 %. Det har dog andre omkostninger.

-Brugerbetaling vender den socialt tunge ende nedad, og så kan det betyde, at det ikke blot er de overflødige konsultationer der falder væk, men også de meget nødvendige konsultationer, siger direktør Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut.

Martin Bach Jensen har arbejdet i Norge, hvor patienterne betaler omkring 150 kroner, når de går til læge, og han har dermed prøvet et sundhedssystem med brugerbetaling.

-Det brød jeg mig ikke om af to grunde. Dels er det ikke rart, at der er penge mellem patient og læge, og dels kan det betyde, at det ikke er de rigtige patienter, der kommer til læge, siger praktiserende læge Martin Bach Jensen fra Sæby.

Ifølge Dansk Sundhedsinstitut behøver vi ikke frygte for folkesundheden, hvis vi får brugerbetaling.

-Hvis vi sammenligner med Sverige og Norge, som har brugerbetaling, så betyder det ikke, at de har en dårligere folkesundhed eller en kortere middellevetid - snarere tværtom, siger direktør Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut.


Seneste nyt

fra Nordjylland