Foto: Thomas Gaardsmand

Brugerne er (næsten) enige: Frit lejde er en god idé

Preben Bang Henriksen fra Venstre foreslog søndag at give danskere, der vil aflevere ulovligt fyrværkeri til politiet, skal beskyttes med frit lejde. Det er en idé mange brugere på Facebook bakker ham op i.

- Der bør slet ikke være nogen debat om dette - folks sikkerhed må til enhver tid tælle mere end penge i statskassen.

Sådan lyder en af kommentarerne på Facebook efter at Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen søndag foreslog at indføre frit lejde for personer, der vil aflevere ulovligt fyrværkeri til politiet.

Debatten og Bang Henriksens forslag kommer i kølvandet af de to ulykker i Mariagerfjord Kommune, som nytårsaften og nat kostede tre mennesker livet og kvæstede yderligere to.

Det var såkaldte krysantemumbomber, som kun må håndteres af professionelle fyrværkere, der kostede de tre mænd livet, og i de første dage af det nye år er det livsfarlige fyrværkeri så dukket uaffyret op flere steder i Nordjylland.

Den måde at skaffe sig af med sit ulovlige fyrværkeri er livsfarlig, og det er derfor flere har foreslået at give borgerne frit lejde til at aflevere det ulovlige fyrværkeri.

I dag koster det nemlig 2000 kroner i bøde at møde op for at skaffe sig af med fyrværkeriet på forsvarlig vis. Borgerne straffes nemlig for at være i besiddelse af det ulovlige skyts, og derfor bruger mange alternative - og farlige - måder til at skaffe sig af med fyrværkeriet.

Rigspolitiet har indtil nu afvist at indføre frit lejde for ulovligt fyrværkeri. Blandt andet fordi frit lejde i år vil afføde samme ønske næste år, og så er det ulovlige fyrværkeri de facto blevet lovligt.

Men hvad mener du? Deltag i debatten herunder og giv din mening til kende.