Budgetforlig uden V og K

Budgettet byder blandt andet på flere penge til handicapområdet og folkeskolerne. Den nye aftale blev dog overskygget af Venstre og Konservatives exit fra forhandlingsbordet.

20 af 31 medlemmer af Aalborg Byråd blev her til aften enige om et nyt budget for næste år. Det mest bemærkelsesværdige ved dagens forhandlinger var dog at først Venstre og siden de Konservative forlod forhandlingerne. Ifølge den røde blok er det nærmere et spørgsmål om valgkamp.

- Vi bliver nød til at lette tommelskruerne for erhvervslivet, og det ville vi gerne med det forslag her, men det ville Socialdemokraterne ikke, siger Venstres borgmesterkandidat Tina French om deres baggrund for at forlade forhandlingerne.

Venstre havde et ultimativt krav om at sænke dækningsafgiften, mens de konservative ikke vil lade grundskylden stige. Særligt Venstres forhandlingstaktik skabte underen.

- Venstre særligt har sagt en hel masse om de ældre, og en masse ting, de gerne vil, men det, der var vigtigst for dem, det var at kunne sætte erhvervsskatterne ned, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Kommunalvalget er lige om hjørnet, og ifølge forligspartierne kan det være grunden til, at Venstre og Konservative ikke er en del af den nye aftale.

- Venstre syntes åbenbart, at det var uhøfligt ikke at møde op eller sådan et eller andet, for at møde op med et ultimativt krav, som de ved, der ikke er flertal for, det er det samme som at sige, vi vil ikke være med, siger Det Radikale Venstres gruppeformand Daniel Nybo Andersen.

- De har jo ikke haft borgmesterposten i 100 år, så de må også være metaltrætte, og noget skal de jo finde på, fortsætter han.

Kommunalvalget er den 19. november.