Bureaukrati kan bremse job-indsats
Det socialdemokratiske arbejdsmarkedsudspil er i denne uge til debat i Fokus.
Hvis de kommunale jobcentre skal lykkedes med at skaffe arbejde til de mange ledige, som regeringen vil have i job i deres nye reform af arbejdsmarkedet, skal der fjernes bureaukrati og statslige krav fra centrenes arbejdsgange. I TV2 Nords debatmagasin Fokus, der handler om det socialdemokratiske arbejdsmarkedsudspil, understreger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S), at der skal følge den rigtige finansiering med, hvis jobcentrene skal løse opgaven.
Hør Ugens Fokus-podcast herunder:
I regeringens nye udspil er der tale om en række initiativer, der blandt andet indebærer, at der indføres 37-timers aktiveringspligt i såkaldte nyttejobs – en opgave jobcentrene skal tage sig af. Netop jobcenterene bliver ifølge Thomas Kastrup Larsen påtvunget for meget bureakrati.
Video:
Thomas Kastrup-Larsen frygter, at et eventuelt nyt krav, om at jobcentrene skal stå for at skaffe ledige ud i nyttejob, kan ende med at koste besparelser på velfærden.
Video:
Og det socialdemokratiske folketingsmedlem og formand for Beskæftigelsesudvalget Bjarne Laustsen er indstillet på, at der godt kan kigges på de mange statslige krav til jobcentrene.
Video:
Hos Dansk Industri i Aalborg er håbet også, at der kan skaffes flere ledige i arbejde til nogle af de job, som i øjeblikket ikke kan besættes. Og her kan nyttejobs godt være den rigtige vej at gå ifølge Peter Rindebæk, der er formand i Dansk Industri.
Video:
Udspillet fra regeringen indeholder også en lavere såkaldt dimittendsats til nyuddannede på dagpenge. Derudover vil regeringen forhøje dagpengesatsen, så borgere, der kommer fra beskæftigelse, får cirka 5.000 kroner mere om måneden de første tre måneder, efter de er blevet ledige. Men at sætte dimittendsatsen ned bliver ikke godt modtaget hos organisationen De studerendes fællesråd. Det fortæller Christian Juel Nicolajsen, der er bestyrelsesmedlem.
Video: