03:18

De lokale butikker kæmper for overlevelse mod stigende internethandel.

Butiksdød: Hver fjerde skobutik er lukket ned på ti år

Der bliver længere mellem butikkerne, især i de mindre byer. På ti år er antallet af skobutikker faldet med 27 procent.

Hylderne er fyldt med sko i mange størrelser, farver og modeller. 20.000 par er der blevet plads til hos skobutikken ”Jane Sko” i Sindal.

Indehaveren, Jane Jepsen, har overlevet konkurrencen fra tre tidligere skobutikker og er nu den eneste skobutik tilbage i byen. Men selvom konkurrencen ikke længere er stor, så er hun ærgerlig over, at der bliver færre butikker i Sindal:

- Det er jo ærgerligt, hvis de små byer uddør. Det er jo en skam, det skal vi ikke ind i. Det er noget hyggeligere, når der er nogle små byer med gang i, siger hun.

Jane Jepsen var bare 15 år, da hun fandt sin levevej. Hun kom i lære i en skobutik i Sindal, og nogle år efter valgte hun at starte sin egen butik. Den har overlevet lige siden, også selvom tiderne er noget anderledes nu end dengang.

- Det var sjovt dengang. De udsalg, vi havde, fik jo folk til at stå i kø langt ned ad gaden. Vi var på det tidspunkt to tøjbutikker og to skobutikker, og det var jo altid spændende, hvem der havde det bedste udsalg, siger Jane Jepsen.

Butikker lukker ned

Ifølge tal fra Dansk Erhverv er hver tiende butik lukket siden 2008, og især skobutikkerne er hårdt ramt. Hele 27 procent har måtte dreje nøglen om. Det kan have store konsekvenser i en by, hvis butikkerne lukker ned, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Detail:

- Når vi kommer ud i små lokalsamfund, så betyder det fantastisk meget, at der er en lokal detailhandel, at der er en skole og der er uddannelse og så videre, for at man overhovedet kan tiltrække nye borgere. Men i det øjeblik detailhandlen forsvinder, så sker der faktisk det, at så falder huspriserne med det samme, og så er der flere af de her mindre byer, der bliver lidt udpinte, siger Jens Birkeholm, der er direktør i Dansk Detail.

Det er især de senere års stigning i nethandel, der forårsager butiksdøden i Danmark. Det kan Jane Jepsen også mærke blandt kunderne i butikken:

Fald i antal butikker fra 2008 til 2016

 • Brønderslev: -7,3 %
 • Aalborg: -7,8 %
 • Thisted: -10,8 %
 • Jammerbugt: -11,3 %
 • Frederikshavn: -13,3 %
 • Hjørring: -14,7 %
 • Rebild: -16,2 %
 • Mariagerfjord: -19,6 %
 • Vesthimmerland: -20,6 %
 • Morsø: -21,7 %
 • Læsø: -27,8 %

 

Kilde: Dansk Erhverv

- Det værste er, når jeg oplever, at der er folk, der kommer ind og prøver en sko og tager et billede, fordi de kan få den billigere på nettet, siger hun.

Salg på gammeldags manér

Ifølge Jens Birkeholm fra Dansk Detail kan det være en fordel for en butik at kombinere salget i butikken med salg online:

- Der, hvor der ligger muligheder for at markedsføre sig lokalt og virkelig sætte ansigt på butikken, det er jo via Instagram og Facebook, og der er mange butikker, der virkelig har taget det til sig og sælger masser af varer gennem de kanaler, siger han.

Men nethandel er ikke noget for Jane Jepsen. Hun får hjælp til annoncering på Facebook, men alt andet holder hun sig fra. I det hele taget gør hun tingene på sin helt egen måde, og regningerne bliver stadig sendt med posten til København.

- Det er gammeldags, men det er jeg da ligeglad med. Det er meget nemt og nemmere end at betjene det der apparat, siger hun og peger på sin computer. For Jane Jepsen er det ikke nethandel, der er vejen frem, men derimod et stort fokus på service og betjening af alle kunder:

Det er jo ærgerligt, hvis de små byer uddør. Det er jo en skam, det skal vi ikke ind i. Det er noget hyggeligere, når der er nogle små byer med gang i.

Jane Jepsen

- Vores kunder, de bliver ekspederet alle sammen. Det tror jeg godt, de kan lide her ude på landet. I byerne går folk nok mere og kigger og sonderer terrænet, siger hun. 

Om et år til halvandet planlægger Jane Jepsen at sælge sin butik, men hun håber, at den får lov at leve videre i Sindal, selvom hun ikke er indehaver længere:

- Jeg vil håbe, lokalbefolkningen vil bakke op om dem, der overtager, for de mørke vinduer i byerne, det er ikke godt.