LIGE NU:

Butikstyvene trives: Antallet af tyverier er steget med fem procent

På et år er antallet af butikstyverier steget med hele fem procent. I løbet af det seneste år har De Samvirkende Købmænd registreret 14.000 tilfælde af butikstyveri.

Der stjæles mere end nogensinde i de nordjyske butikker. De Samvirkende Købmænd har det seneste år registreret op mod 14.000 tyverier. Det er en stigning på fem procent på et år.

Ifølge brancheorganisationen er tallet formentlig langt højere.

- Vi ved, at en del tyverier ikke bliver anmeldt, fordi købmændene ikke orker det på grund af manglende ressourcer hos politiet, siger John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

- Det er et landsdækkende fænomen, og Nordjylland er lige så hårdt ramt som resten af landet, siger John Wagner.

Henrik Svanhede, købmand i Hjørring, finder tom emballage på hylderne hver dag. Tyven har fjernet indholdet.

- Flere og flere stjæler - typisk dyre cremer, hårfarve, batterier og fersk kød som for eksempel oksemørbrad. Det lyder ulækkert, men det sker tit, at det ferske kød er taget ud af emballagen og formentlig stoppet ind bag frakken, siger Henrik Svanhede, købmand i SuperBest i Hjørring.

Købmanden har hyret eksterne folk. Han har sat otte ekstra videokameraer op, og så har han sin helt egen specielle forebyggende indsats.

- Jeg går meget rundt og hilser på kunderne og ser dem i øjnene. Det er faktisk sket, at en, der kiggede langt væk, var en, der var inde for at stjæle, siger Henrik Svanhede.