Aktindsigt: Aflivning af mink kunne være stoppet

TV2 Nord har efter fem måneder fået aktindsigt i de omstændigheder, der dannede grundlag for udslettelsen af minkproduktion i Danmark.

Den 4. november ramte katastrofen Danmarks minkavlere. En ny coronamutation var opstået i Nordjylland - Cluster 5. Det blev dødsstødet til tudsindvis af mink og til et helt erhverv.  

Men der var ikke grundlag for at slå alle mink i Danmark ihjel. Det siger landets førende dyrlæger på området og flere politikere, efter at TV2 Nord har fået aktindsigt i sagen. 

Det var frygten for, at Nordjylland skulle udvikle sig til et nyt Wuhan, der fik myndighederne til at lukke de nordjyske grænser og beordre alle mink aflivet. 

På trods af kritiske røster fortsatte regeringen med at slå minkene ned. En efter en. 

quote Vi tog udgangspunkt i den meget, meget klare risikovurdering, som seruminstituttet kom med, og som Sundhedsstyrelsen efterfølgende bakkede op om. Nemlig, at når der er tale om en coronapandemi, så er det forbundet med en stor risiko at fortsætte med enhver form for minkavl, og det var derfor, vi tog den beslutning 3. november, og det var derfor, vi fulgte den op.

- Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

To dage forinden havde Fødevarestyrelsen fundet Coronasmitte på en minkfarm i Hjørring. Fundet vakte bekymring, fordi farmen allerede havde været smittet tidligere og efterfølgende var blevet erklæret smittefri. 

At der atter var smitte på farmen kunne betyde, at minkene var ramt af en muteret virus, som i værste fald kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine.

Nordjylland genåbner

Efter 14 dages nedlukning genåbnede Nordjylland, på trods af at regeringen havde varslet karantæne i fire uger. Nordjyderne blev massetestet, men der viste sig ingen tilfælde af Cluster 5 virus.

Samtidig havde myndighederne fået dokumentation for at minkfarmen ved Hjørring, Farm 4, ikke var smittet igen. Det var den samme virus, der stadig hærgede.  

Alligevel fortsatte aflivningerne af alle mink i Danmark. En efter en. 

quote - Det er jo frygteligt at få at vide nu. Man skulle have stoppet den aflivning, og så skulle man have fundet en løsning, hvor vi kunne have haft et erhverv, der kunne fortsætte. Eventuelt bare have beholdt nogle avlsdyr, for det kunne man stadig på det tidspunkt.

- Lars Møller, minkavler og bestyrelsesmedlem, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste,

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, svarer på spørgsmål om minkaflivningen.

Chefdyrlæge i LVK, Landbrugets Veterinær Konsulenttjeneste, Kenneth Krogh har følt sig magtesløs i hele den proces, der førte til afviklingen af den danske minkbranche. Hans team af dyrlæger, med mink som speciale, blev aldrig spurgt til råds i sagen.

- Vi er uddannet og vant til at håndtere den slags ting, men vi blev koblet af fra begyndelsen. Vi har prøvet at henvende os til Folketingets Fødevareudvalg. Vi prøvede at gå til medierne, og vi sendte breve til myndighederne, men der var ingen, der ville høre på os. Det har været en stor faglig, frustration, at vores viden ikke blev brugt, siger Kenneth Krogh.

quote Man kan jo altid ønske sig, at man havde haft mere tid til at tage dyrelæger og andre med på råd, men her var der tale om, at den danske folkesundhed var i meget alvorlig fare. Derfor var vi nødt til at handle hurtigt, og det gjorde vi af hensyn til danskernes sundhed.

Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Aktindsigt efter fem måneders venten

TV2 Nord har fået aktindsigt i sagen fra Statens Serum Institut SSI efter fem måneders ventetid. Dokumenterne viser, at SSI 10. november 2020 hastebehandlede prøverne fra Farm 4 ved Hjørring. Svarene forelå 18. november 2020. 

SSI konkluderede, at smitten på Farm-4 sandsynligvis var den samme, som blev påvist allerede i august måned. Der var altså ikke tale om en ny smitte.

Men aflivningen af mink fortsatte ufortrødent. En efter en. 

Det forstår det nordjyske medlem af Fødevareudvalget Per Larsen (K) ikke.

quote - Man skulle selvfølgelig prompte have stoppet aflivningen af mink, når man kunne se, at grundlaget beslutningen var taget på ikke var i orden. I stedet fortsatte man bare med hjælp fra politiet, Hæren og Fødevarestyrelsen oven i købet, selv om man vidste, at beslutningen faktisk også var ulovlig. Det er helt grotesk, at man på den måde har aflivet et helt erhverv.

- Per Larsen (K)

Venstres medlem af Fødevareudvalget, Thomas Danielsen er ikke venligere stemt.

- Argumentet for at lukke Nordjylland og slå alle minkene ned var Cluster 5 og Farm-4, der tilsyneladende var smittet igen. Man kan selvfølgelig begå en fejl, men her opdagede man rent faktisk fejlen, og så reagerede man ikke på den. Det er under al kritik. Vi kunne have reddet minkbranchen, hvis man havde lyttet til fagkundskaben, siger Thomas Danielsen.

Alle mink i Danmark er forlængst udryddet, en efter en. Tilbage mangler betalingen af regningen til de mange landmænd, der nødtvunget mistede deres levebrød.

quote - Vi har jo haft en mistanke om, at der lå noget andet bag beslutningen om at udrydde vores mink. Hvorfor skulle det gå så hurtigt? Vi blev jo belønnet med bonus, hvis det gik stærkt. Samtidigt var vi frustrerede og ville egentlig gerne have kæmpet imod, men havde til sidst ikke kræfterne, så vi gav op. Det gjorde vi jo.

- Lars Møller, minkavler og bestyrelsesmedlem, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste,


Seneste nyt

fra Nordjylland