LIGE NU:

Coronatjek: Døde ræve og mårhunde skal indleveres til test - måske de har spredt smitte til minkfarme

Lokale jægere i Hjørring og Frederikshavn kan spille nøglerolle, når dyr skal samles ind fra naturen. Test skal vise, om dyrene kan have spredt smitte til minkfarme.

Covid-19 har spredt sig til minkfarme i især Hjørring og Frederikshavn kommuner, uden at myndighederne endnu har fundet årsagen. Derfor går Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Fødevarestyrelsen nu sammen om at forsøge at få fastlagt, om også vilde rovdyr kan være smittet med covid-19 og dermed kan have spredt smitten til minkfarme i det nordjyske.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Myndighederne har gennem Danmarks Jægerforbund bedt lokale jægere hjælpe med af aflevere de rovdyr, de skyder eller finder i naturen. Det drejer sig om nedlagt ræv, mårhund, mink, ilder og husmår. Også trafikdræbte grævling og odder er interessante for undersøgelsen, der løber fra den 1. oktober og til den 31. december.

Myndighederne og Danmarks Jægerforbund håber på bred opbakning fra jægerne i de to kommuner. Der er også brug for hjælp fra folk, som ikke er jægere.

- Vi har brug for nordjydernes hjælp i den alvorlige situation, vi står i. Men hvis man ser et trafikdræbt rovdyr, så kan man samle det op ved at krænge en pose over det (”hundelortemetoden”). Man skal naturligvis bruge engangshandsker og sikre, at hænderne sprittes af efter håndteringen. Det kan afleveres på en af de aftalte Falck stationer eller ved Naturstyrelsen, siger Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

Hvilke arter er omfattet?

Undersøgelsen vil omfatte alle mink, mårhunde, husmår, ilder og ræve, der nedlægges på jagt eller ved regulering, samt trafikdræbte mink, mårhunde, husmår, ilder, ræve, oddere og grævling i kommunerne Hjørring og Frederikshavn frem til 31. december 2020.

Billede

play Galleri genåbner: - Det er vigtigt for vores lokalsamfund

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Casper-kattegat-Gjerluff-16

Steinfath er i mål efter knap 11 timer på havet

Billede

play Galleri genåbner: - Det er vigtigt for vores lokalsamfund

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

Til forsiden

Til forsiden