Foto: Benny Kristensen

Cykeltyverier er på historisk lavt niveau

I 2016 blev der stjålet det færreste antal cykler i Nordjylland i 42 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Aldrig har cykeltyvene været så tilbageholdende i Nordjylland, som tilfældet er i dag. Det står bøjet i neon, når man ser på de seneste tal fra Danmarks Statistik for anmeldte cykeltyverier.

Sidste år blev knap 3500 cykler meldt stjålet i Nordjylland, og det er det laveste antal i de 42 år, statistikken går tilbage. I 2009 snuppede cykeltyvene næsten 2000 flere cykler i det nordjyske, men siden er det kun gået én vej for den trillende kriminalitet: Nedad.

I følge brancheforeningen Forsikring & Pension er det de godkendte låse, der gør den store forskel.

- Når vi taler om forebyggelse af cykeltyverier, så er det de ordentlige godkendte låse, som har betydning. Og vi kan konstatere, at efter vi indførte skærpede krav til cykellåsene i starten af 90'erne er der sket i dramatisk fald i cykeltyverierne, og det har vist sig at have en langtidseffekt, siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen.

Forsikringsselskaberne har siden 1993 haft et generelt krav om, at cyklen skal være forsynet med en Varefakta-godkendt lås, for at få udbetalt erstatning i tilfælde af tyveri.

En rundspørge viser, at otte ud af ti danskere fuldt vidende om, at låsen skal være godkendt af Varefakta, før de kan få erstatning. Alligevel råber Varefaktas administrerende direktør, Heidi Søsted, vagt i gevær.

- Mange af de cykler, der bliver solgt via nettet tilbydes uden cykellås. Hvis køberen ikke er opmærksom på, at låsen skal være Varefakta-godkendt, kan køberen ende med en uautoriseret lås, siger hun og henviser til, at man på Varefaktas hjemmeside altid vil kunne finde en opdateret oversigt over de Varefakta godkendte cykellåse.

Fakta: Tre forudsætninger for at få cyklen erstattet:

  1. Låsen skal være godkendt af Varefakta
  2. Låsebeviset skal være korrekt udfyldt
  3. Tyveriet skal anmeldes til politiet


Kilde: Varefakta