LIGE NU:

Dagens coronaoverblik: 94 nysmittede og besøgsforbud på plejehjem i seks kommuner

I Aalborg Kommune er der registreret en markant stigning af COVID-19 de seneste dage. Derfor etablerer man nu et midlertidigt testcenter. Seks kommuner i Nordjylland indfører fredag besøgsforbud på samtlige plejehjem efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

De seneste dage er der dagligt blevet registeret et stigende antal smittede med corona på landsplan. Også i Nordjylland ligger flere kommuner langt over sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse på 20 smittede per 100.000.

Fredag har 10 ud af 11 kommuner i landsdelen et smittetal over 20, og det betyder, at Nordjylland med undtagelse af Læsø Kommune, er "rød" på Statens Serum Instituts overvågningskort.

Overblik over nordjyske kommuners incidenstal

Her er smittetallet steget 

Det største antal nysmittede findes i Aalborg Kommune, hvor der på ét døgn er registereret 45 nye smittede med corona. Samlet set har der de sidste tre dage været 109 nye smittede. Det får incidenstallet til at stige fra 53,1 til 70,6, og derfor opretter kommunen nu et midlertidigt testtilbud.

- Vi ser en markant stigning i det østlige Aalborg, og derfor igangsætter vi nu en række nye initiativer for at bremse det opadgående smittetryk, siger Jan Nielsen, der står i spidsen for Aalborg Kommunes Sundhedsberedskab.

Derudover har Hjørring Kommune haft 11 nye smittetilfælde. I Rebild Kommune er incidenstallet også steget.

Fald i Jammerbugt Kommune

Jammerbugt Kommune har i de seneste uger haft landets højeste smittetal, men fredag er det faldet. Det er dog stadig højt med 219,3 smittede per 100.000 indbyggere, og kommunen har det næsthøjeste incidenstal i Danmark.

På baggrund af det høje smittetal i Jammerbugt Kommune er der fredag, lørdag og søndag oprettet et midlertidigt testcenter i Pandrup. Jammerbugt Kommune oplyser fredag, at de har indført flere tiltag for at nedbringe smittetallet. Kommunen opfordrer til, at en lang række sports- og kulturbegivenheder, hvor flere mennesker samles, aflyses frem til 8. november.

Kommunen understreger, at den daglige træning kan fortsætte, men at de anbefaler, at træningen foregår i små grupper og inden for den samme personkreds.

I kommunerne Thisted og Brønderslev er smittetallet faldet, men har fortsat høje incidenstal. Den eneste smittefri kommune er Læsø, hvor der ikke er registreret nogen smittede de seneste syv dage.

Kort:

Nye tiltag - besøgsforbud på plejehjem og hospitaler

Den stigende smitte flere steder i Nordjylland blandt mennesker og mink betyder også, at der indføres besøgsforbud på samtlige plejehjem i seks nordjyske kommuner.

Fredag eftermiddag oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, at der indføres besøgsforbud på samtlige plejehjem i kommunerne Brønderslev, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring.

Det skyldes blandt andet smitten på mange minkfarme i Nordjylland.

- Det er en kombination af det stigende smittetal og risikoen fra de minkbesætninger, som Fødevarestyrelsen er i færd med at slå ned i Thy, der udløser påbuddet. Påbuddet betyder, at der med det samme bliver indført en restriktion på de fysiske besøg ude og inde på plejecentre, skriver Thisted Kommune i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Aalborg Kommune oplyser, at beboere kun kan modtage besøg fra den nærmeste pårørende i egen bolig og kun efter aftale. Heller ikke besøg på udearealer må finde sted. Kritisk syge og døende beboere fortsat få besøg i egen bolig.

Også Region Nordjylland indfører skærpede regler for besøg på nordjyske hospitaler. Det bliver kun tilladt at ledsage eller besøge en patient, hvis man er den nærmeste pårørende, eller der er tale om en kritisk situation.

Der bliver restriktioner for følgende steder:

Der kan være flere tiltag på vej varslede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på ugen. På landsplan er der fredag konstateret 859 nye smittetilfælde, hvilket er det højeste antal på et døgn nogensinde og slår rekorden fra torsdag, som lød på 760 tilfælde.

På baggrund af de stigende smittetal i Danmark har Satsministeriet indkaldt til pressemøde 18.30 om coronasituationen i Danmark.