LIGE NU:

Dansk Hercules-fly fra Mali lander fredag i Aalborg

Det danske Hercules-fly, som har bidraget til de franske operationer i Mali, lander fredag i Aalborg.

De danske soldater, som nu i fem måneder har bidraget til de franske styrkers mission i Mali, vender hjem til Danmark fredag. Det danske Hercules-fly og de 26 soldater lander fredag på Flyvestation Aalborg.

Hjemkomsten vil blive markeret med en parade, hvor soldaterne bliver modtaget af pårørende og chefen for Air Transport Wing Aalborg, oberstløjtnant Karsten Fledelius Jensen, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

De danske soldater har været udstationeret med base i Dakar i Senegal, siden Air Transport Wing Aalborg med meget kort varsel sendt til Afrika for at støtte missionen i Mali den 15. januar 2013.

Støtten spænder vidt, fra personel, køretøjer, ammunition og forplejning til vand og andre fornødenheder.

Enheden har flyttet mere end 1400 personer og 1.350.000 pund gods. De har fløjet mere end 200 ture - og flyet har været i luften i mere end 500 timer.

- Medarbejderne har med deres store fleksibilitet, engagement og professionalisme været hovedårsagen til at denne opgave er blevet løst til alles store tilfredshed, skriver Flyvertaktisk Kommando.

Frankrig gik ind i Mali den 11. januar for at hjælpe de maliske regeringsstyrker med at fordrive bevæbnede islamistiske oprørsgrupper ud af det nordlige Mali.

Islamisterne havde inden da kontrolleret store dele af området i næsten et år.

Det er, siden styrkerne blev sat ind i det afrikanske land, lykkedes den fransk-ledede offensiv at fortrænge islamisterne fra de byer, som de erobrede i 2012.

Storbritannien har bidraget med to C-17 transportfly som støtte for den franske indsats, og Danmark sendte et C-130J Hercules-transportfly, som altså nu er på vej hjem.

Oprindeligt var planen, at bidraget skulle være udsendt i tre måneder, men efter en politisk beslutning blev det forlænget med en måned til den 15. maj 2013.