Dansk robothistorie på AAU

01:23

Foto: Thomas Gaardsmand

1 af 2

Efter syv års forberedelse tog robot første skridt.

Champagnepropperne sprang, da AAU-BOT1 i dag tog sine første menneskelignende skridt. Forud er gået syv års forberedelse og seks forskellige projektgrupper af studerende og forskere, og i dag kom så de forløsende første skridt.

Hele målet med projektet har været at få robotter til at gå mere menneskeligt, og det er der en grund til.

- Sammenlignet med robotter er mennesker mere energieffektive. Vi håber, at AAU-BOT1 med sin dynamiske gang kan bane vejen for, at gående robotter får et mere realistisk energiforbrug, der kan muliggøre en praktisk udnyttelse af gående robotter, siger professor Jakob Stoustrup.

Et projekt af den art regnes i branchen for at være noget af det sværeste at få stablet på benene, og AAU-BOT1 har haft et meget lavt budget at arbejde ud fra. Alligevel er det lykkes at skabe en robot, der næsten går som et menneske, og håbet er, at resultaterne også vil sprede sig til industrien.

- AAU-BOT1 er først og fremmest en uddannelses- og forskningsmæssig platform, der kan demonstrere anvendelsen af den mest moderne og avancerede reguleringsteori på et ekstremt komplekst system. Erfaringerne fra AAU-BOT1 peger altså ikke alene frem mod robotteknologi, men også mod anvendelse af avanceret regulering inden for stort set alle andre industrielle sektorer, siger Jakob Stoustrup

Forsiden lige nu