LIGE NU:

Danske fortidsminder fejres: Nordjyderne skal have større interesse for Danmarkshistorien

Søndag på Alstrup Hede ved Nørager blev flere lokale vist rundt for at blive klogere på byens historie.

Søndag blev de danske fortidsminder fejret over hele landet.

For andet år i træk er Slots- og Kulturstyrelsen og en lang række lokale kulturhistoriske museer gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag for at få danskerne ud i naturen, og give dem bedre kendskab og større interesse for danmarkshistorien.

På Alstrup Hede ved Nørager var ti af de lokale mødt op for at blive klogere på byens historie.

- Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at man kender sin historie. Man kan godt mene, at man ved noget, også ved man overhovedet ingenting. Man kører bare forbi i en bil måske, og aner ikke, hvad det er, man passere, siger Jesper Schlünssen fra Nørager.

Alstrup Hede har været fredet siden 1944, da man for mange år tilbage fandt spor efter en for længst forsvundet landsby. En landsby, som man stadig kan se spor efter i dag.

- Det specielle er jo, at det her er et fossilt landskab. Du har en middelalder landsby, som ligger næsten, som den blev forladt. Du kan ikke se husene længere, men du kan stadig se diger og sådan nogle ting, siger Stig Bergman Møller, der er museumsinspektør på Nordjyllands Historiske Museum og står for rundvisningen.

Interessen for fortidsminderne er stor, og Stig Bergman Møller er sikker på at det bliver ved.

- Der er heldigvis en masse mennesker, som synes det er rigtig spændende. Det kommer vi nok til at se flere år frem, siger museumsinspektøren.

I Nordjylland var der mulighed for at deltage i tre forskellige arrangementer. Et foredrag og to udendørs rundvisninger.