LIGE NU:

Danske Regioner: Aldrig har Sundhedsvæsenet været bedre

Det danske sundhedsvæsen har de seneste år lidt under et blakket ry. Men i virkeligheden har det aldrig gået så godt som nu, lyder det fra Danske Regioner

Faldende ventetider, flere, der overlever efter at være blevet opereret, og en større patienttilfredshed. Sådan ser det ud i det danske sundhedssystem ifølge Danske Regioner. 

Siden amterne blev erstattet med regioner i 2007 er serviceniveauet i det danske sygehusvæsen kun blevet bedre. Ifølge en rapport fra Danske Regioner er den gennemsnitlige ventetid på operationer blandt andet faldet fra 77 dage til 44 siden 2008.

Regionerne har givet bedre service

Et af de steder i Region Nordjylland, hvor det går rigtig godt, er ortopædkirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Her har hospitalernes centralisering ført til, at der er blevet frigjort flere ressourcer til at varetage patienterne. 

- Vi har haft meget fokus på at effektivisere patientforløbene, så patienterne kommer hjem hurtigere. Det har frigjort nogle sengepladser og nogen kapacitet, som vi bruger på patienternes forundersøgelser og operationer, siger ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling, Christian Pedersen. 

Det samme gør sig gældende på de andre hospitaler i Danmark, der også oplever et øget serviceniveau. 

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Aarhus Universitet, skyldes det øgede serviceniveau på hospitalerne regionernes centralisering.

- Vi har set en samling af mange behandlinger på færre enheder. Det plejer at være en god ting for kernekvaliteten - altså kvaliteten af behandlingerne og undersøgelserne, siger Jes Søgaard. 

Psykiatrien og ældrebehandlingen halter stadig

Hos interesseorganisationen Danske Patienter glæder man sig over den positive udvikling og anerkender, at centraliseringen af regionerne har ført til et øget serviceniveau.

Men formanden, Camilla Hersom, mener, at enkelte dele af sundhedsvæsenet ikke er fulgt med udviklingen.

- Desværre er det sådan, at man i sundhedsvæsenet fokuserer på det, man kan gøre godt. De steder, man har pakkeforløb og ventelistegaranti, der går det rigtig godt. Men de steder, hvor man ikke kan lave sådanne forløb, der halter det bagefter. I Danmark er det blandt andet psykiatrien og ældremedicinen, siger Camilla Hersom. 

Udover faldende ventetider har Danske Regioner også samlet tal for flere andre parametre, og de landsdækkende gennemsnit er samlet i denne tabel. 

 
 
Foto: Danske Regioner
Retten i Hjørring

play Far tiltalt for voldtægt af fire døtre: Det forklarede han på den første retsdag

def_thumb,50_percent

play Nordjyllands Politi leder stadig efter spar-røver i Vejgaard

050321 Vandrefalk funder død

Frygt for fugleinfluenza: Vandrefalk fundet død på Nordjyllandsværket

050321 Benedicte Rottbøll

play Børglum Kloster klar med ny udstilling, men må nok udskyde åbning: - Vi vil så gerne ud og i gang med kulturen

Retten i Hjørring

play Far tiltalt for voldtægt af fire døtre: Det forklarede han på den første retsdag

def_thumb,50_percent

play Nordjyllands Politi leder stadig efter spar-røver i Vejgaard

050321 Vandrefalk funder død

Frygt for fugleinfluenza: Vandrefalk fundet død på Nordjyllandsværket

Til forsiden

Til forsiden