LIGE NU:

Danske smågriseproducenter lander millionrekord i 2019

For dele af dansk landbrug blev 2019 et flot år, der bød på stigende overskud. Særligt for smågriseproducenterne endte det med en rekordhøj indtjening.

For en del af de danske landmænd blev 2019 et år, hvor der blev tyndet ud i bankgælden, nødvendige investeringer og renoveringer blev ført ud i livet, og bundlinjen fik mange steder et løft opad i forhold til foregående år.

Det viser en ny analyse af mere end 400 landbrugsregnskaber foretaget af Sagro, LandboSyd, LandboNord og Velas. Det skriver virksomhederne i en pressemeddelelse.

Smågriseproducenterne, der sælger grise til slagtesvineproduktion eller eksport, vil huske året som et økonomisk eventyr uden lige, hvor indtjeningen slog alle hidtidige rekorder.

For den gennemsnitlige smågriseproducent med salg af smågrise ved 30 kilo endte året nemlig med et resultat på 4,3 millioner kroner efter finansiering. Det står i skarp kontrast til sidste år, der bød på et nedslående underskud på 275.000 kroner.

Flest har afdraget på gælden

Tilsvarende leverede smågriseproducenterne med salg af smågrise ved 7 kilo et resultat på 3,2 millioner kroner efter finansiering i 2019, mens det året forinden blev til et beskedent resultat lidt over nul.

- Vi kan roligt sige, det er gået fantastisk for smågriseproducenterne, som har formået at spinde guld gennem året. Det høje resultat er båret af den afrikanske svinepest, som særligt har ramt Kina hårdt og dermed løftet de globale svinepriser. Men selvom det økonomisk set går godt, er det ikke tiden til at hvile på laurbærrene. De tårnhøje priser varer ingenlunde evigt, og derfor er det nødvendigt, at producenterne får rustet sig til fremtiden - enten ved at afdrage på den dyre bankgæld eller gennem nødvendige investeringer i nulpunktet, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen i Velas.

Han påpeger, at smågriseproducenterne netop har været gode til at afdrage på bankgælden, og at det vil styrke sektoren på sigt.

Producenterne af 7 kilo smågrise har i gennemsnit afdraget godt 3 millioner kroner - alt imens investeringerne hos dem har været på et minimum. Anderledes ser det ud hos producenterne af 30 kilo smågrise har fordelingen været mere jævn. De har i gennemsnit afdraget 1,5 million kroner og investeret cirka 1,4 millioner kroner.

- Vi ser med al tydelighed, at det er prisen på grisen, der har trukket slagtesvineproducenterne i plus i år. Vi kan også notere os, at Danish Crown for første gang i en årrække har kunnet konkurrere med de globale spillere, og det er meget positivt, siger Jacob Hvalkof, afdelingsleder i Sagro Økonomi og Strategi.

Han håber, at flere dermed vil fastholde slagtesvineproduktion i Danmark til gavn for både landmænd og danske forbrugere.

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden