02:44

Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Dårlig trend: Vi smider affald i naturen som aldrig før

Vores afslappede forhold til affald er et evigt og stadigt stigende problem. Der skal en adfærdsændring til, siger Niels Sloth, der oplever affaldet tæt på.

At der bliver smidt skrald og affald både på vejene og i byerne er ikke et nyt problem. Men det er et stigende problem.

Det viser optællinger, som Aalborg Kommune har lavet de seneste tre år i forbindelse med den landsdækkende kampagne Hold Danmark Rent.

- Vi kan tydeligt mærke, at der er kommet mere affald - især inde i byen, siger Niels Sloth, der er afdelingsleder i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune. Og han mener, der er en god grund til det:

- Det er adfærden, der har ændret sig. Nu tager man sin mad med på vejen. Man køber en kop kaffe og et rundstykke om morgenen, og når man er færdig, bliver det bare dumpet i farten, siger Niels Sloth og konstaterer:

- Så det er selve adfærden, vi skal have ændret.

Danmarks Naturfredningsforening arrangerer hvert år et event for at gøre opmærksom på problemet. Her kan skoleelever, familier og andre komme med ud i naturen og samle skrald.

- Det er jo svineri, at ressourcer, der kunne genanvendes og bruges til meget andet, bare skal ligge i naturen, siger Thorkild Kjeldsen, der er formand i Danmarks Naturfredningsforening i Nordjylland.