Debat i DigiTALT: Er det for meget at male et sandslot i ukrainske farver?

Det er efterhånden et velkendt emne i medierne: Nordjydernes støtte til Ukraine og de ukrainske flygtninge. I DigiTALT er emnet også blevet vendt og drejet ad flere omgange – og denne uges udgave er ingen undtagelse.


I den forgangne uge delte vi en historie på Facebook om Skulpturparken i Blokhus. Her var tre udenlandske sandskulptører gået i gang med en usædvanlig opgave: Et sandslot i parken – verdens højeste på 21 meter – skulle males blåt og gult som en sympatierklæring til det krigshærgede Ukraine.

Tilsyneladende en harmløs historie uden det store debatpotentiale. Men så skete der pludselig noget i kommentarsporet:

- Seriøst?! Det har taget overhånd, skrev en bruger og fortsatte:

- Vi er Danmark og danskere. Lad os dog fejre det og holde fast i det.

En anden bruger stemte i:

- Seriøst? Er vi nu derude, at vi skal male sandslotte i gult og blåt?

Mange af de 215 kommentarer, som opslaget fik, fortsatte i samme dur:

- Nu må galskaben altså stoppe. Det er jo kørt helt af sporet, lod en anden bruger forstå.

Se klip fra DigiTALT om sandslottet i Skulpturparken.

- Bare giv den gas!

I ugens udgave af DigiTALT tager vi derfor det kontroversielle spørgsmål op: Er vores sympati og støtte til Ukraine så småt begyndt at slå revner?

Nej, lyder svaret, hvis man spørger TV2 Nords administrerende direktør, Mikael Justesen, som sidder med i ugens panel, og mener at man ”bare skal give den gas” med sympatitilkendegivelser.

- Jeg synes stadig, at selv symbolske ting er med til at holde spot på noget, der er sindssygt vigtigt: Der er krig i Europa og der er ikke ret langt derned, siger han og uddyber:

- Krige tager lang tid og har det også med at tage længere tid, end vi måske har energi til at høre om. Sagen er bare, at det ikke er forbi. Så derfor synes jeg stadig, at det er på sin plads.

quote Det hjælper jo ikke ukrainerne, at vi maler et sandslot i blå og gule farver

Ditte Maria Kollerup, direktør, KFS Boligbyg

Men at krigen netop har stået på i over tre måneder, kan måske også være en del af forklaringen på de kritiske kommentarer til historien om sandslottet. Det mener Tonny Thorup, direktør for Destination NORD, som også gæster DigiTALT-studiet i denne uge.

- Jeg tror mest af alt, at det er udtryk for at det er blevet hverdag – efter den her nærmest euforiske stemning omkring at hjælpe ukrainerne, siger han.

Hjælper ikke noget

Omvendt mener Ditte Maria Kollerup, direktør for KFS Boligbyg og panelets tredje medlem, at kommentarerne måske bunder i en irritation over det, som hun kalder ”at tjene popularitet.” Altså at Skulpturparken med den blå-gule gestus tiltrækker sig opmærksomhed og omtale.

- Det hjælper jo ikke ukrainerne, at vi maler et sandslot i blå og gule farver. Men sympatien, tror jeg, er lige stor, men det hjælper jo ikke at male det sandslot. Og det er jo nok det, kommentarerne er udtryk for, at ’hey, det hjælper jo ikke noget,’ siger hun.

Det er dog blot et af emnerne i debatten, der også kommer omkring en ung stand-up-komiker med tourettes, vores (manglende) interesse for den kommende folkeafstemning og en ny sundhedsaftale om 25 nærhospitaler.

Kig med klokken 19.50 i aften eller nyd de skarpe pointer og meninger allerede nu i playeren:


Seneste nyt

fra Nordjylland