LIGE NU:

Debutant til tops i Socialdemokratiet

Skagen-direktør er nr. to på den socialdemokratiske liste til næste års regionsrådsvalg. Morten Klessen skifter byrådspolitik ud med regionalpolitik.

Socialdemokratiet i Nordjylland går til regionsrådsvalg om et år med et i regionalpolitik ubeskrevet blad næstøverst på kandidatlisten; nemlig Peder Key Kristiansen.

Listen, der netop er vedtaget på et repræsentantskabsmøde, har atter regionsrådsformand Ulla Astman i toppen.

Hun efterfølges på den 32 m/k lange kandidatliste af Peder Key Kristiansen fra Skagen. Han er direktør for Skagen Uddannelsescenter og har i en periode været formand for partiets lokalforening i Skagen. Her har han ikke været bange for at kritisere partiets linje og ledelse - det sidste især i Helle Thorning-Schmidts formandstid.

Peder Key Kristiansen skal i den nordligste del af regionen prøve at overtage nogle af de stemmer, som to lokale kandidater, der denne gang ikke står på stemmesedlen, fik i 2017: 81-årige Ejner Guldager Nielsen har fundet det på sin plads at gå på pension, mens Socialdemokratiets frontfigur i Frederikshavnkredsen sidste gang, Tina Juul Kjellberg, forlod regionsrådet efter en sag om svindel med tabt arbejdsfortjeneste. Bortset fra Ulla Astman var Tina Juul Kjellberg i 2017 en af de tre i partiet, der fik flest personlige stemmer - 3628 helt præcist.

Blandt de andre nyopstillede er lærer Morten Klessen, Biersted - som dermed forlader byrådsarbejdet i Jammerbugt og satser på regionalpolitik -, læge og folketingskandidat Søren Valgreen Knudsen, Aalborg, og citychef Torben Ringe, Hobro.

Til gengæld genopstiller en række nuværende socialdemokratiske regionsrådsmedlemmer ikke. Det gælder blandt andre Bente Bang, Agger, og Medzait Ljatifi, Støvring.

Socialdemokratiet blev ved 2017-valget regionsrådets største parti. 132.252 nordjyder satte kryds ved partiet på valgdagen - det svarer til 41,5 pct. af alle afgivne stemmer.