LIGE NU:

Den første mærkning af tun i Danmark er afsluttet

For første gang nogensinde er blåfinnede tun blevet tagget i Danmark. Elektroniske sendere indsamler nu vigtig viden om den ikoniske kæmpefisk.

18 blåfinnede tun er blevet tagget, efter DTU Aqua, SLU Aqua og WWF Verdensnaturfonden har afsluttet deres operation i Skagerak og Kattegat. 

Det er første gang, blåfinnede tun nogensinde er blevet tagget i Danmark, og forskerne ser nu frem til at modtage data, der kan være med til at kortlægge fiskenes færden. På turen var flere sportsfiskere med for at sikre, at fiskene blev behandlet så nænsomt som muligt. 

Den blåfinnede tun

- Det er fantastisk, at det er lykkedes os at tagge 18 blåfinnede tun. Uden hjælp fra de mange entusiastiske sportsfiskere i Danmark og Sverige kunne det ikke lade sig gøre. Nu venter vi i spænding på, at dataene sendes tilbage til os, så vi kan blive klogere på, hvorfor tunen er vendt tilbage til Danmark og Sverige, og hvad vi kan gøre for at beholde tunen i vores farvande, siger professor Brian MacKenzie fra DTU Aqua.

Om cirka et år vil taggene automatisk løsrive sig fra fiskene og sende de indsamlede data tilbage til forskerne via satellit. Dataene vil afsløre fiskenes færden og forhåbentlig vise, hvor de gyder og finder føde. Den nye viden skal munde ud i forslag til, hvordan man kan udvikle og beskytte den sårbare tunbestand.

De enorme rovfisk, som blev indfanget og genudsat under operationen i Skagerrak-Kattegat, er blåfinnede tun i vægtklassen 130 til 300 kilo. På trods af, at vejret gav store udfordringer for operationen, lykkedes det at tagge 4 tun i Danmark og 14 i Sverige.

Tunen har været forsvundet i mange år

Fra 1920'erne frem til 1960'erne blev der landet tonsvis af blåfinnede tun både omkring Skagen og i Øresund. Herefter forsvandt den fra de danske og svenske have – højst sandsynligt på grund af overfiskeri ikke bare i Danmark og Sverige, men også i Atlanterhavet og Middelhavet.

- For 50 siden var den blåfinnede tun en fast bestanddel af den danske havnatur. Men på grund af dårlig fiskeriforvaltning forsvandt tunen fuldstændigt fra vores farvande. Nu har vi en enestående chance for at rette op på den fejl. Hvis vi kan bevare tunen i Danmark, genopretter vi ikke kun vores natur – vi bringer også en ikonisk art tilbage til de fødekæder, hvor den hører hjemme, siger Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg.

 
 
Foto: Olof Engstedt
20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Bålhøj Festival

Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

20210513-205405-L_41Mb

play Ekspert måber over Aalborg Håndbold

20_percent

play Fitnesscentre fravælges på grund af coronapas

20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Bålhøj Festival

Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Til forsiden

Til forsiden