Det er en "helt særlig" situation, siger EL-profil efter markant forslag
Foto: Privatfoto.
Et opgør er på vej i Enhedslisten. Ved et ekstraordinært møde er der lagt op til at gøre det lettere at ekskludere partimedlemmer.
Det er en helt særlig og problematisk situation, at en del af Enhedslistens bagland gentagne gange undsiger partiets beslutninger – og situationen skal løses.
Nogenlunde sådan lyder budskabet fra Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Per Clausen, efter at hovedbestyrelsen søndag aften besluttede at indkalde til et ekstraordinært årsmøde i december.
Per Clausen er selv medlem af hovedbestyrelsen, og til det ekstraordinære årsmøde skal det besluttes, hvorvidt reglerne for at ekskludere partimedlemmer skal lempes.
Ifølge Clausen er der brug for "nogle redskaber", så partiet – hvis det er "nødvendigt" – kan skride "til handling” over for personer, som gentagne gange offentligt modsiger og anfægter partilinjen.
Partiet har i flere uger været plaget af intern uro, særligt fordi en del af partiets bagland offentligt har kritiseret partitoppens stillingtagen til krigen i Mellemøsten. De kritiske røster kommer navnlig fra en fraktion, som hedder Rødt Venstre.
Fraktionen består af flere nuværende og tidligere medlemmer af Enhedslisten. Den mener blandt andet, at Enhedslisten bør tage kraftigere afstand fra Israels ageren i Gaza. Hovedbestyrelsen i Enhedslisten fandt for nylig anledning til at pointere, at fraktionen ikke er en del af partiet.
Per Clausen siger til TV 2, at der er enighed i partiet om at "fordømme Israels terrorbombardementer og folkemord i Gaza".
- Men man skal også fordømme, når der sker terroraktioner som det, der skete 7. oktober. Man skal også erkende, at vi ikke kan samarbejde med organisationer, som var involveret i det, siger EL-profilen:
- Vi opererer ikke med dobbelte standarder i Enhedslisten. Vi tager afstand fra terrorhandlinger, som rammer mennesker. Vi tager afstand fra overgreb på menneskerettighederne.
Dæmonisering og udmeldelse
Per Clausen mener, at visse medlemmer af partiet har forsøgt at "bagatellisere" Hamas-angrebet i Israel 7. oktober 2023, mens andre har talt for et samarbejde med den palæstinensiske organisation Demokratiske Front for Befrielse af Palæstina kaldet DFLP – selvom partiet har besluttet at afbryde samarbejdet.
DFLP deltog i hændelserne 7. oktober 2023, skrev B.T. i oktober. Mediet har også beskrevet, at Enhedslisten gennem flere år har støttet og samarbejdet med DFLP. Efter angrebet har partiledelsen taget afstand fra organisationen og stoppet samarbejdet, hvilket blev beskrevet i Jyllands-Posten.
Ledelsens håndtering af uroen har vakt utilfredshed hos Rødt Venstre og har ført til intern uenighed i partiet. For nylig førte situationen til, at to medlemmer – David Rønne og Lone Degn – forlod forretningsudvalget, et centralt organ i Enhedslisten.
I et indlæg i mediet Solidaritet skrev Rønne og Degn tidligere i november om "en skærpet retorik" og "tiltagende dæmonisering" i partiet.
- Desværre bidrager nogle af vores egne medlemmer, folkevalgte og ledelsespersoner til dette. Vi oplever desværre også, at de bidrager til at eskalere konflikten, lød det blandt andet.
Ingen dobbelte standarder
Medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse ønsker nu at ændre partiets vedtægter, så personer fremover kan ekskluderes, hvis der er enighed om det blandt to ud af tre medlemmer. Tidligere har det krævet tilsagn fra fem ud af seks. Med andre ord er der altså lagt op til at lempe reglerne.
- Jeg håber, at dialogen frem mod det kommende årsmøde fører til, at vi efter årsmødet er enige om, at der er nogle grundlæggende principper i Enhedslisten. Og så er bestemmelserne om eksklusion jo ligegyldige, siger Per Clausen.
Hvem skal definere om det, der foregik 7. oktober 2023, var terror, eller om DFLP er en terrororganisation?
- I Enhedslisten definerer vi det ud fra vores principper. Det er rigtigt, at palæstinenserne er et besat folk, og at et besat folk har ret til at forsvare sig – også med våben, siger Per Clausen:
- Men vi tager også afstand fra terror, som vi definerer som at slå civile mennesker ihjel, tage gidsler og udsætter almindelige mennesker for overgreb. Så er der efter vores opfattelse tale om terror. Og det tager vi afstand fra.
Er det ikke en del af Enhedslistens dna, at man har en livlig og åbenhjertig debat, uden at man skrider til eksklusioner?
- Vi har nogle grundlæggende principper om, at vi har ikke dobbelte standarder. Det er en del af vores dna. En anden del af vores dna er, at vi har åbenhjertige og frie debatter, masser af meningsudveksling og kritik. Det skal vi også have fremover, siger Per Clausen.
Dragsted burde gå til SF
I begyndelsen af oktober tog partiets frontfigur, politisk ordfører Pelle Dragsted, kraftig afstand fra de medlemmer, som er gået i rette med ledelsen. Faktisk opfordrede han dem til at melde sig ud af partiet.
- Hvis man på nogen måde forsvarer det eller de organisationer, der deltog, så er man fuldstændig i strid med, hvad Enhedslisten står for, og så hører man ikke hjemme i Enhedslisten, sagde han til Information.
Hanne Schmidt, der er medlem af både Enhedslisten og Rødt Venstre, har omvendt sagt i TV 2-podcasten 'Dato', at Pelle Dragsted bør melde sig ind i SF.
- Så kunne han få en strålende politisk karriere resten af livet, sagde hun i podcasten 1. november:
- Vi kan ikke forlade det parti, som vi har været med til at bygge op, mens Pelle gik i børnehave eller i folkeskole.