Diabetesforældre er stressede

Når Diabetesforeningen på søndag holder landsindsamling, går pengene til diabetesramte børn og unge. For diabetes 1 er en udfordring for både børn og forældre.

Druesukkertabletter, blodsukkermåler og insulinpumpe er livsvigtige følgesvende for Sabine Jensen fra Svenstrup. Den snart 14-årige pige fik konstateret diabetes 1, da hun var ti år, og siden har det været en stor og vigtig del af hverdagen at holde styr på blodsukkerniveauet.

- Jeg skal måle det otte til ti gange i døgnet, og så skal jeg taste målingerne ind i apparatet, fortæller Sabine Jensen.

Selv tager hun sin diabetes med ophøjet ro. Hun har styr på målingerne og ved, hvad hun skal gøre, hvis blodsukkeret stiger eller falder.  Faktisk føler hun sig ikke så begrænset og spiller blandt andet håndbold hver uge.

Men for Sabines mor, Susanne Jensen, var det noget af en omvæltning, da datteren fik diagnosen diabetes.

- I starten var det meget frustrerende, og jeg tænkte meget over, hvordan det hele nu skulle gå, fortæller Susanne Jensen, som pludselig skulle bruge mange ressourcer på at tage sig af datterens sukkersyge.

- Til at begynde med kunne jeg kun tænke to timer frem. Så ringede Sabine med sin seneste blodsukkermåling, og så skulle jeg til at regne ud, hvad hun skulle spise, og hvor meget insulin, hun skulle tage, siger Susanne Jensen.

En undersøgelse foretaget af diabetesforeningen viser, at Susanne Jensen ikke er ene om sine bekymringer.  Undersøgelsen viser, at omkring 75 procent af forældre til børn med type 1 diabetes er så påvirkede af barnets sygdom, at det går ud over deres eget psykiske helbred. 67 procent føler sig stressede, og 47 procent føler sig ligefrem deprimerede.

I dag reguleres Sabine Jensens insulin af en insulinpumpe, så det er lidt mere automatiseret, end da hun manuelt skulle stikke sig med insulin flere gange dagligt. Men det er fortsat en stor udfordring at leve med diabetes, og derfor nyder mor og datter godt af tilbud gennem Diabetesforeningen, som både laver faglige og sociale arrangementer for de diabetesramte familier.

- Børnene nyder rigtig godt af det. De kan jo vende mange ting med hinanden. Og det kan vi forældre også. Det er både de gode og de dårlige ting, vi kan tale om, siger Susanne Jensen.

Diabetesforeningen holder søndag landsindsamling, og her går en stor del af pengene netop til børn og unge med diabetes. Der er nemlig brug for midler til forskning, oplysning, kurser og arangementer for de ramte familier.


Seneste nyt

fra Nordjylland