Diktafon kan erstatte lægesekretærer

Den massive mangel på lægesekretærer i Nordjylland kan afhjælpes ved at bruge den såkaldte elektroniske talegenkendelse. Men Region Nordjylland tøver med at indføre systemet, der har fungeret på Vejle Sygehus i fem år.

Journaler, der skriver sig selv. Det lyder som et drømmescenarium for lægesekretærerne på Aalborg Sygehus, der har mere end svært ved at komme til bunds i journalerne. Men på Vejle Sygehus har det været en del af hverdagen siden 2003. Nu vil Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, se den elektroniske talegenkendelse på alle landets sygehuse.

- Lægesekretærer skal ikke længere skrive, hvad lægen dikterer, når vi har et system som det i Vejle. Lægesekretærerne har andre opgaver, som de hellere skal koncentrere sig om, siger hun.

Den elektroniske talegenkendelse skriver, hvad lægen dikterer - mens han dikterer. Dermed slipper en lægesekretær for manuelt at lave en udskrift af lægens diktat, og på den måde er man kommet journalbunkerne til livs.

- Det har været en kæmpe succes både arbejdsmiljømæssigt og timemæssigt, og der har ikke været de store fejl, så jeg undrer mig over, hvorfor man så ikke kan gøre det i hele Danmark, siger Birgitte Josefsen.

- vi kan ikke bare implementere systemet fra Vejle, fordi lægerne læser journalerne igennem, efter de er dikteret på computeren. I Region Nordjylland har vi en massiv lægemangel, og derfor kan det ikke lade sig gøre at indføre den elektroniske talegenkendelse uden videre, siger direktør i Region Nordjylland Lars Mathiesen.

Fra politisk side er man klar til at kigge på muligheden, men vil ikke sætte en dato på, hvornår diktafonen overtager lægesekretærens arbejde.

- Jeg ved ikke, hvor længe der vil gå, før man ser talegenkendelse her i Nordjylland, men når vi ved, at systemet er robust, så skal vi selvfølgelig også have det indført her, siger næstformand i Regionsrådet Niels Kr. Kirketerp (V).


Seneste nyt

fra Nordjylland