LIGE NU:

Dinah åbner døren for fremmede: - Er der plads til en nisse mere, er der plads til en gæst mere

Med under en måned til juleaften er mange i fuld gang med juleplanlægningen. Også hos Dinah Utrrup i Vodskov, der for andet år i træk, dækker op til en fremmed juleven.

Mange sidder ensomme juleaften – og måske endda lidt flere i år grundet covid-19. Men det skal initiativet "Julevenner" hjælpe med at løse. Det er nemlig igen i år muligt at melde sig som julevært eller julegæst hos Røde Kors.

Dinah Uttrup fra Vodskov er blandt dem, der åbner sit hjem op og byder gæster velkommen juleaften. Det er andet år i træk, at hun gør det.

Dinah Uttrup og Lilje er vilde med jul - og den begejstring vil de gerne dele med andre.
Dinah Uttrup og Lilje er vilde med jul - og den begejstring vil de gerne dele med andre.
Foto: Emma Fjordbak

- For mig handler julen ikke kun om at få, men også om at give. Og der er bare alt for mange, der sidder alene hjemme juleaften, og det synes jeg ikke, de skal, medmindre de selv har lyst til det, fortæller Dinah Uttrup, der bor sammen med sin mand, to børn og hund.

Det er på hjemmesiden julevenner.dk, hvor hun har meldt sig som vært, og det er på selvsamme hjemmeside, at gæster kan skrive sig op. 

Hjælp til tilmelding

Sidste år havde Dinah Uttrup og datteren Lilje Uttrup besøg af en kvinde ved navn Britta, og de havde sammen med resten af familien en herlig juleaften.

- Det var mega hyggeligt. Hun passede bare så godt ind, siger Dinah Uttrup, inden datteren følger op.

- Hun var rigtig sød. Hun gav mig en trøje i julegave. Jeg kunne ikke passe den, da jeg fik den, men nu elsker jeg den, og det er faktisk blevet en af mine yndlingstrøjer, siger 8-årige Lilje Uttrup.

Corona forstærker ensomhed

Tidligere undersøgelser har vist, at cirka 13.000 danskere sidder ufrivilligt alene juleaften. Samtidig har coronaen betydet, at især særligt udsatte er blevet ekstra isolerede.

- Helt generelt oplever vi, at corona har forstærket ensomheden og at flere oplever det. Dem der var ensomme i forvejen har oplevet det endnu mere under corona, fortæller Lise Lind, sektionsleder i Røde Kors.

quote For mig drejer julen sig om hjertevarme og kærlighed, og det har vi masser af, så hvorfor ikke dele ud af det?

Dinah Uttrup, juleven, Vodskov

- Rigtig mange er blevet uønsket alene, og vi begynder at se, at det bider nu, fordi der er gået så lang tid, og vi kigger ind i en vinterperiode. Det er en vanskelig tid, også fordi flere julearrangementer i år er aflyste. Men noget af det, der kan afbøde det, er det menneskelige nærvær. Det kan julevenner hjælpe med, siger Lise Lind fra Røde Kors.

- Vi har hjertevarme og plads

I 2019 holdt 1300 danskere jul igennem julevenner, og den statistik vil familien fra Vodskov fortsætte med at være en del af. De er såmænd allerede begyndt at glæde sig til den 24. december. Eftersom julevenne-initiativet sker i en corona-tid, opfordrer Røde Kors til, at alle følger de generelle råd om at holde god hygiejne og afstand. Og hos familien Uttrup er der plads nok.

- Vi bor et sted, hvor vi godt kan gøre det. Selvom det ikke ser sådan ud, er der altid plads. Og er der plads til en nisse mere, så er der også plads til en gæst mere, siger Dinah Uttrup.

Foto: Mette Nielsen

 

Covid-19 og julevenner

*Det er Boblberg, og ikke Røde Kors, som oplyser, at der er en tendens til, at flere melder sig som værter end gæster.

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden